Romló forint ide vagy oda, olcsóbb ma külföldön nyaralni, mint tíz éve

Kép forrása: www.pikrepo.com

Van, ahol biztos megéri

A mutatók együttes hatását semmi nem érzékelteti jobban, mint Törökország esete. Az elmúlt években a népszerű nyaralási célpont gazdasági helyzetéről egyre megdöbbentőbb híreket lehetett hallani. Legutóbb a májusi harmonizált inflációs adat látott napvilágot: 73,5 százalék. Tíz év alatt a turisztikai ágazatban 524 százalékkal nőttek az árak, a teljes fogyasztói kosarat is bőven felülmúlva. Ehhez persze az is társul, hogy a török líra teljes mértékben elértéktelenedik más devizákkal szemben, beleértve a forintot is. A két hatás együtt pedig azt eredményezi, hogy a 10 évvel ezelőttihez képest közel 4 százalékkal kevesebb forintot kell fizetni egy anatóliai kiruccanásért.

Mindez két fontos dolgot jelenthet: a török vendéglátási árak nemzetközi szinten maradtak a válság ellenére is. Ezáltal az ország gazdasági helyzetének legnagyobb vesztesei a török emberek lettek, akik valutás megtakarításaik elinflálódtak, és saját országuk turizmusából kiárazódtak.

A kérdést – többek között – azért is nehéz megválaszolni, mert egyéni szinten bármi lehet rá a válasz. Külföldi utazás vagy nyaralás során egy rövid időszakban az adott országban elérhető javaknak csak egy apró szeletét fogyasztjuk. Bár a pénztárcánk vastagságának változása mérhető és összehasonlítható, nyaralásaink fogyasztási kosarának árindexe már kevésbé.

Azért nehéz összehasonlítani korábbi évek között fogyasztásunkat, mert a sokszor feltűnés nélkül megváltozott fogyasztási szokásaink torzító hatásúak. Ahogy idősödik az ember, egyre hajlamosabb a kényelmére több pénzt rászánni. Hányszor gondolkoztunk már el azon, hogy a belvároshoz közelebb eső, de drágább vagy a külvárosi és olcsóbb szálláshelyet foglaljuk le? A szállásfoglalás lett drágább, vagy egyszerűen többet vagyunk hajlandóak kiadni a kényelmünkért, mint 10 éve?

Pár éve épp azon a hétvégén mentünk egy olasz tengerparti üdülővárosba, amikor a város fennállásának 2500. évét ünnepelte. Az alkalom adta lehetőséget megragadva a teljes olasz nemzet ebbe az apró városba tömörült (legalább is mi így éreztük). Minden apartman, étterem, de még a napozóágy is 20 százalékos felárral volt csak kapható. Ez azt jelenti, hogy 20 százalékkal drágább lett volna az előző évhez képest az olasz tengerpartra utazni? A mi esetünkben talán igen, de a mondatot fontolgatva mégiscsak érezzük, hogy csupán a mi tapasztalatunkra alapozva ezt nem lehet kijelenteni érdemesebb magasabb szinten vizsgálni a kérdést.

További információk

Forrás: telex.hu