Rendkívüli év, rendkívüli Arany pillangó-átadás

Törökországban az egyik legnagyobb presztízsű díj az Altın Kelebek (Arany pillangó), melyet nagy várakozás előz meg minden évben. Ki a legjobb színész, énekes, hírolvasó, melyik a legjobb színházi produkció, sorozat, komikus műsor vagy tévés vetélkedő?

Ha egy magyarországi díjhoz kell hasonlítani, akkor ez a Prima Primissima díj török megfelelője. Egy zsűri kategóriánként állít jelölteket az év elején a megelőző évi teljesítmények alapján. Ezt követően több platformon adnak lehetőséget a lakosságnak – a produkciók igazi élvezőinek – a szavazásra.

2020 rendkívüli év, rendkívüli ünnepek, rendkívüli koncertek, rendkívüli díjátadók jellemzik. Nincs ez máshogy az Arany pillangó esetében sem. 2020. július 5-én, vasárnap este nyolckor kezdődött az átadó, ám nem a megszokott hatalmas, fényes színpaddal és gálaműsorral. Mindössze két műsorvezető volt a stúdióban, és minden díjazottat a saját kertjéből, teraszáról, lakásásából „kapcsoltak” be. Természetesen nem élő adásban, hanem felvételről, éppen ez adta az est rendkívüli hangulatát.

Nagyon különleges volt például az Alice musical díj szereplőinek bejelentkezése. Mivel több szereplő azonos érdemekkel vette kezébe a díjat, egy-egy videó végén „átadták” egymásnak azt. Először Serenay Sarikaya egy medencepartról szólt hozzánk szélfútta fehér ruhában, majd a többi szereplőnek virtuálisan továbbadta a szót és a kupát. Ugyanígy a MasterSafe Türkiye séfjei, akik közül egyikük Ausztráliában él, és a híres sydnei operaházzal a háttérben jelentkezett be.

Nézzünk néhány díjazottat!

Sorozat főcímzenéje kategóriában a Bir Zamanlar Çukurova (Remények földje) bevezető dala nyert. Azt hiszem, egyetérthetünk abban, ha meghalljuk, máris izgulunk. milyen dráma várható a legújabb epizódban.

A tévés produkciókkal folytatták az átadást. A legjobb komikus sorozat színésznője: Ecem Erkek, férfiaknál Onur Buldu. Mindketten a hetente jelentkező Güldür Güldür Show színpadi komédiák televíziós show-műsorának szereplői.

A legjobb sorozatban játszó színésznő Ebru Şahin a Hercaiból, és ugyanebből a produkcióból nyert a legjobb gyermekszínész is, Ebrar Demirbilek. A 2019-es év sorozatrekordere nézettségben a Mucize Doktor, így természetesen több díjat is hozott a csapatnak. A legjobb színész az Ali doktort alakító Taner Ölmez, a legjobb rendező pedig Yusuf Pirhasan, sőt elnyerték a legjobb sorozat díját is.

A legjobb forgatókönyv a három évadot megérő İstanbullu Gelin (Isztambuli menyasszony). A legjobb romantikus vígjáték egy tavaly nyáron induló sorozat – mely sokak kedvence lett –, az Afili Aşk. Çağlar Ertuğrul és Burcu Özberk szereplésével igazán sikeres és szórakoztató televíziós produkció.

Egy másik produkcióban játszott azonban „a legjobb pár a sorozatokból” kategória nyertese. A szintén tavaly nyáron bemutatott széria, a Her Yerde Sen főszereplői Aybüke Pusat és Furkan Andıç. Sajtóhírek szerint ők nem csak a képernyőn, hanem a valóságban is egy párt alkotnak.

Manapság már egy-egy sorozat nemcsak a televíziók részére, hanem internetes szolgáltatóknak is készülhet. A legjobb internetes sorozat – nem meglepetés az Emmy-díj után – a Şahsiyet (Személyiség). Haluk Bilginer és alkotótársai alakítása felejthetetlen.

A legjobb fiatal tehetség egy olyan hölgy, akiért én magam is szurkoltam: Zeynep Bastik. Rengeteget dolgozott az utóbbi időben, és számtalan remek dalt kaptunk tőle. Engedjék meg, hogy a kedvenc produkciómat mutassam meg itt!


A színészek nagydíját, a Başarı Ödülü (mintegy életműdíj) férfi és női kategóriáját is olyan művész nyerte el, akiket nem lehet szó nélkül hagyni.

Demet Akbağ nyerte az elismerést a hölgyek közül, akit színpadon és több mint 20 filmben is láthattak a nézők. Számomra a legmeghatározóbb élmény a 2001-ben készült Vizontele, de másoknak talán jobban tetszik a számtalan vígjátékban, amelyben játszott.


Kerem Alışık édesanyjának Çolpan İlhan színésznőnek és édesapjának, a nagy sikerű Sadri Alışık színésznek köszönte meg a díjat, sőt a róluk elnevezett színházban és színpadon beszélt. Őt magát a magyar nézők is jól ismerik a Végtelen szerelem Ayhanjaként vagy a Remények födje Fekelijeként.

A legjobb énekesnő az évek óta sikeres Hadise, a legjobb énekes Mabel Matiz, aki negyedik albumával (Maya) milliók elismerését vívta ki. A fiatal sztár egyéb kategóriában is sikeres volt, ő kapta a legjobb klip díját, és hozzá kell tennem: nem először és megérdemelten.

Nagyon sokat meséltünk már a Türkinfo zenei rovatában a török rap sikeréről.

Idén a legjobb dal díját Reymen slágere, az Ela nyerte el ebben a kategóriában. Köszönetének végén egy rapperhez méltóan ezt mondta: üdvözlet az utca gyermekeinek.

A legjobb rapper a műfaj nagy öregje, Ceza lett.


Népzenei kategóriák következtek ezután. Énekesnőként a gyönyörű, fiatal tehetség, Elif Buse Doğan nyert. Férfiak közül Erkan Oğur érdemelte ki az elismerést.

Nézzék el nekünk, ha nem soroltunk fel mindenkit. Igyekeztünk a magyar olvasók számára is ismert művészeket és alkotásokat választani. Önök egyetértenek a listával?

Erdem Éva – Türkinfo