Ezen a napon: Szupersztár születik: Hadise

Vannak felbukkanó, majd hirtelen letűnő csillagok a popzene piacán. Hadise nem ilyen. Népszerűsége hosszú évek óta töretlen, természetesen hol többet hallunk róla – egy-egy új dal vagy botrány kapcsán – hol kevesebbet. A fiatal lányok körében osztatlan sikert arat, melyet egy szóval jellemezhetünk: imádat. Hadise példakép számukra. Prenses (Hercegnő) című dalában meg is szólítja őket: Kadının gücünü hafife alma – Ne vedd könnyedén a női erőt.

forrás: Hadise hivatalos Facebook oldala

1985. október 22-én született Belgiumban. 2003-ban egy belga televíziócsatorna Popstar című tehetségkutató-műsor döntőjében a legjobb 10 versenyző közé került – ekkor keltette fel a kiadók figyelmét. Hamarosan szerződtek is vele és a stúdióban megkezdte a munkát. Első lemeze, Sweat című dalával 2004. november 1-jén jelent meg.

Törökországban először 2008 júniusában, Serdar Ortaç albumán egy duettben jelent meg, a Düşman (Ellenség) című dalban. Ugyanebben a hónapban adta ki második teljes albumát is, melyen egy Sezen Aksu által írt dalt  (Deli Oğlan – Dilis fiú) törökül énekelt a többi, angol nyelvű szám mellett. 2008 augusztusában az MTV Europe a Legjobb török énekes kategóriában jelölte.

Ezt követően hamarosan kihirdették, hogy Törökországot Hadise fogja képviselni az Eurovízió dalfesztiválon, és szilveszterkor be is mutatták a nyilvánosságnak a Düm Tek Tek című dalát. A 2009. május 16-án, Moszkvában tartott dalversenyen 177 pontot gyűjtve 4. helyezést ért el.

Ezt követően sorra jelentek meg albumai. Folyamatosan jelen van a rádiókban, magazinokban és a képernyőn. Hadise különösen nagy népszerűségnek örvend, mióta 2011-től minden évben részt vesz az O Ses Türkiye (Törökország hangja) című tehetségkutató műsor zsűrijében. Ott megismerhettük nemcsak a hangját és az egész színpadot betöltő energiáját, hanem humorát, kedvességét és érzelmességét is, valamint odaadását, ahogy versenyzőit támogatja.

Legutolsó klipje kb. egy hónapja jelent meg. További dalait a Türkinfo oldalán is megtalálják a popzenét kedvelők.

Ahogy ez lenni szokott a nyilvánosságot vállaló személyek esetében, időről időre pletykák is lábra kelnek vele kapcsolatban, pozitív és negatív kritikák egyaránt.  @hadise nevű Instragram fiókját több, mint 10 millió ember követi. Az egyik legfrissebb kritika, hogy a magas szám elérése érdekében „megvásárolta” a követőit. Én kissé nevetségesnek tartom, hogy ilyesmivel támadják. Miért ne követné 10 millió ember? Riportokban kérdezik tőle azt is, hogy ugyanezen a fiókon miért 0 (nulla) az a szám, akiket ő maga követ. Határozott válasza: „Azért, hogy ne legyen téma az, hogy kit figyelek vagy kinek a követését hagyom abba”.

Mit gondolnak a kedves olvasók? Nem nevetséges, hogy egy énekesnek, akinek a munkáját kell megítélnünk, azzal kell foglalkoznia: hány embert követ, hányan követik őt?

Mindenesetre egy rövid videóban megadta a választ a követővásárlás pletykára:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hadise (@hadise) által megosztott bejegyzés,

2019 nyarán felrobbantotta a közösségi médiát, mikor nyilvánosságra került egy film, amelyben egy sikeres koncertje után, a színfalak mögött táncot lejt. Szexire sikerült – tagadhatatlan. Emiatt rásütötték a bélyeget: rossz példát mutat a fiatal lányoknak. Még hetekkel később is válaszolnia kellett az ezzel kapcsolatos kérdésekre, de ezt mondta: „A tánc mikor lehet rossz példa az emberek számára? A tánc és a zene? A sorozatokban, melyek a képernyőn mennek folyamatosan, támadásokat, nőkkel szembeni erőszakot, és gyilkosságot mutatnak be. Erre senki nem mondja, hogy helytelen iránymutatás? Én egy percet táncoltam, és ez a rossz erkölcsi példa?”

Válaszként a fent említett Instagram fiókon tette közzé a követező táncot egy üzenettel kiegészítve: „Mi köze bárkinek ahhoz, hogy nézek ki? Az én életem és az én testem, ugye? Ki adott nektek felszólalási jogot? Szeretek sminkelni, de ha éppen azt szeretném smink nélkül jelenek meg. Kérlek, Te se félj, és ne engedd, hogy beleszóljanak az életedbe! Szeresd magad! Bízz magadban! Úgy élj, ahogy szeretnél! És soha ne felejts el mosolyogni! Rendben?”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hadise (@hadise) által megosztott bejegyzés,

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here