Környezetbarát művészet a repülőtéren

Az isztambuli repülőtér indulási termináljában tavaly nyílt az a kiállítás, amely Deniz Sağdıç török művész elhasználódott személyzeti egyenruhákból és a repülőtéren termelődő hulladékokból készült portréit mutatja be.

A New ‘0’ Zero Point (Új 0 zéruspont) című kiállítás célja, hogy felhívja az utazóközönség figyelmét a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód jelentőségére.

A 20, különböző etnikumba tartozó személyt megjelenítő portrék elkészítéséhez a repülőtér biztosította az alapanyagot – a működés közben keletkező hulladék, műanyag tárolók, szatyrok, kábelek és a személyzet elhasználódott uniformisairól származó emblémák és gombok formájában – az alkotások eladásából származó bevételt pedig a vállalat társadalmi felelősségvállalási projektjeinek megvalósítására fordítják majd.

Deniz Sağdıç 2015 óta foglalkozik újrahasznosításon alapuló műalkotások készítésével: célja, hogy közönségét a fogyasztási szokásaik átalakítására ösztönözze, ugyanakkor a mindennapos tárgyak felhasználásával közelebb vigye hozzájuk a művészetet. Amelynek egyébként meggyőződése szerint ugyanúgy, mint bármely másik termelési ágnak, fenntarthatóan kellene működnie.

Eredeti cikk és forrás: www.elobolygonk.hu

A cikket – a kiállítás megnyitása után egy évvel – kiegészítjük. Jelenleg is megtekithető a tárlat, erről saját fotókat hoztunk. Ha tehetik és arra járnak, ne hagyják ki!