Valaha kopját hajított egymásra, most együtt alkotott török és magyar Szigetvár falai között

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A kaposvári Agora második emeleti kiállítóterében nyílt meg a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület tagjainak közös kiállítása.

– Azért tartottuk fontosnak ezt a kiállítást, hogy itt, Kaposváron is bemutassuk annak a munkának az eredményét, amely Szigetváron, a nemzetközi művésztelepen született, s a szigetvári önkormányzat és az egyesületünk kapcsolatából ered – mondta el Halmos Klára, az egyesület titkára, a szigetvári művésztelep vezetője

– Öt éve helyeztük át a művésztelepünk székhelyét Barcs­ról a szigetvári várba, ahol idén augusztusban huszonhárman dolgoztunk együtt. A várban is látható szeptember végéig egy nagyszabású kiállítás egy új kiállítótérben – tette hozzá.

Kaposváron tizennégy munkát állítottak ki a Vörös András rendezte tárlaton. A kiállításra a műfaji sokszínűség jellemző.
Az akrilfestmények mellett rézkarcok, egyedi grafikák is paravánra kerültek azoktól a művészektől, akik évek óta részt vesznek a művésztelep munkájában. Idén egy törökországi művész is kapcsolódott a társasághoz, Szigetvár testvértelepüléséről. Az ő munkái is láthatók a kaposvári tárlaton.
Halmos Klára érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a szigetvári művésztelepi időszak érezhetően egyre mélyebb hatást gyakorol az alkotókra. Van, akit a helyszíni adottságok inspirálnak új utakra, többeket a történelmi múlt befolyásol új irányba, s maga az atmoszféra is erős érzelmeket kelt, új inspirációkat ad az alkotóknak.

Forrás: www.sonline.hu