Rekordrészvétel a török elnökválasztás második fordulóján Törökországon kívül

Kép forrása: www.pikrepo.com

A világ különböző részeiről több ezer szavazatokkal megrakott zsák indult Törökországba, ahol vasárnap lesz a második forduló.

Megközelítőleg 1,86 millió külföldön élő török állampolgár adta le voksát, döntésük kulcsszerepet játszhat annak eldöntésében, hogy a jelenlegi elnök, a mérsékelt iszlamista Recep Tayyip Erdogan vagy a szociáldemokrata rivális, Kemal Kılıçdaroğlu javára billen a mérleg nyelve május 28-án.

„Ha az égiek is úgy akarják, a dolgok megváltoznak ezzel a választással: az emberek többé nem akarnak majd külföldre költözni, itthon lehetnek szabadok, a gazdaság erősödni fog. Az emberek végre itthon maradnak, mert a tanult polgárok elvándorlása iszonyú csapás az országra” – mondta Yiğit Şenciol, egyetemista.

Nemcsak a fiatalok akarnak változást. A februári földrengés által leginkább sújtott területek lakói is fordulatra vágynak.

„Számomra ez nem pártkérdés. Bárkire szavaznék, hogy megszabaduljak Erdogantól – Kilicdaroglura vagy másra, nem érdekel. Ez az ember élve eltemetett minket, nem segített, a mai napig nem kaptam semmilyen segítséget!” – mondta Sema Sicek, antakyai lakos.

Az első fordulóra több mint 1 millió 700 ezer külföldön szavazó török adta le a voksát.

A vasárnapi, második fordulóra az előrejelzések Erdogannak jósolnak sikert. Az elnököt az ultranacionalista jelölt, Sinan Ogan támogatja, aki a voksok 5%-át szerezte meg a május 14-i első fordulóban. Akkor Recep Tayyip Erdoğan kapta a legtöbb szavazatot, de 49,5%-os eredménye csak öt százalékponttal volt jobb, mint a második helyezett Kılıçdaroğlué, ezért lesz második forduló.

Forrás: hu.euronews.com