Ramazan pidesi

6009612326_c789f57a7ePidéből több fajta van. Mindegyik a kenyér egyik változata, ezért a törökök gyakran ekmek-nek, azaz simán kenyérnek hívják.

A legnépszerűbb viszont a Ramazan pidesi. Azaz a Ramadán pide.

Sőt! Ebből is az a legfinomabb, amikor frissen kerül ki a sarki pék kemencéjéből, és még forró, amikor hazaérünk vele. Akkor aztán elő a házi készítésű (tehénszagú) vajjal, és lehet enni nagyokat! Diétázóknak azért nem ajánlatos!

A Ramazan pidesi a Ramazán (Ramadán) egyik központi étele a füge és az olívabogyó mellett. Amikor leszáll az este, ez is az asztal közepén várja, hogy az egész nap böjtölő emberek jóízűen megegyék. Mivel frissen a legjobb (sıcak ve çıtır – forró és ropogós), mindenki estefele veszi meg. A pékek nem is készítenek belőle sem reggel, sem délben, hanem csak délután kezdik sütni. Estefele pedig hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, ahonnan a frissensült kenyér finom illata árad kifele. Tényleg árad, mint egy gátszakadás. Szinte látni, ahogy az ablak kidudorodik az illat hatalmas nyomásától, az ajtón pedig sűrűn hömpölyög ki az utcára, a terekre, mindenfele. Ilyenkor nehéz igazán a böjt utolsó pár perce.

Részletek

2011-08-05