Putyin februárban Törökországba utazik tárgyalni

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban Törökországba utazik, hogy találkozzon Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – írja a Kyiv Independent a TASZSZ orosz állami hírügynökség alapján. Az utazással kapcsolatos előkészületek már zajlanak, tudatta Jurij Usakov, Putyin egyik tanácsadója.

A találkozó témája többek között az ukrajnai háború lesz és a két vezető egy esetleges békerendezésről is értekezni fog, de Usakov további részletekbe nem bocsátkozott.

A Kyiv Independent emlékeztet, hogy Putyin nemzetközi utazásait korlátozni kellett, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki ellene az ukrán gyerekek deportálásában játszott szerepe miatt. Törökország azonban nem részese az NBB Római Statútumának, így nem köteles Putyint őrizetbe venni.

Törökország, amely közvetítőként pozícionálta magát Ukrajna és Oroszország között, döntő szerepet játszott a gabonaegyezmény létrejöttében, amely lehetővé tette, hogy 2022 júliusában újrainduljon a tengeri kereskedelem az ukrán kikötőkből.

A megállapodás 2023 júliusában, Oroszország egyoldalú kilépését követően bekövetkezett összeomlása óta Ankara mind Kijevvel, mind Moszkvával kapcsolatban áll. Erdogan 2023 szeptemberében Oroszországba is ellátogatott, ahol Putyinnal a gabonaegyezménnyel kapcsolatos kérdéseket is megvitatta.

Forrás: 24.hu