Sebzeli köfte (Padlizsános húspogácsa ) – Szegedi Ági

Hozzávalók:osztálytali 014

A húspogácsához:

½ kg darált borjú- vagy marhahús (bárányból is készülhet)
2 vastagabb szelet szikkadt kenyér bele
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek paradicsompüré
2 db egész tojás
Só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, majoránna
Étolaj a sütéshez

3 db padlizsán
4 db paradicsom
4 nagyobb burgonya

Étolaj a sütéshez

A mártáshoz:

Kis doboz paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, pici cukor

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szikkadt kenyérbelet beáztatjuk, kinyomkodjuk, apróra tépkedjük. Mindezt alaposan összegyúrjuk a darált hússal, melybe az előzőleg kissé felvert tojásokat is belekeverjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük. Lapos húspogácsákat formázunk belőle, majd kevés forró olajon mindkét oldalukon átsütjük.

A padlizsánt meg is hámozhatjuk, de rajta is maradhat a héja. Karikákra felszeleteljük, sózzuk. A paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk. A padlizsán levét kinyomkodjuk, majd kevés olajon picit elősütjük. A paradicsom szeleteket is elősütjük. Tepsibe felváltva állítva beletesszük a szeleteket – húspogácsa, paradicsom, padlizsán, burgonya, míg el nem fogy az egész.

A paradicsompürét egy pohár vízzel felhígítjuk, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd ráöntjük az ételre. Sütőbe téve először fólia alatt, majd azt levéve szép pirosra sütjük.

Afiyet olsun!

2014-01-11
Szegedi Ági /Turkinfó