Pogácsa így is készülhet halból és spárgából

halpogacsa_n A pogácsáról leginkább a kerek, sós sütemény jut eszünkbe, holott a gasztronómiában sok étel megkapta már ezt az elnevezést.
A pogácsa a balkán és a török konyha jellegzetes étele, neve viszont a latin focus (tűz) szó továbbképzéséből, a focacea (sült tészta) elnevezésből ered. Sokféle változata ismert, a legkedveltebbek a burgonyás, a káposztás, a juhtúrós, a tökmagos, de édes formában is szokták készíteni.

A hamuban sült pogácsa eredetileg egy parázson sült lapos kenyérféle volt, amit néhány alapanyagból könnyedén elkészítettek, és a tarisznyába téve egész napra elegendő étket jelentett őseinknek, ahogy erről a népmesék és a napdalok is szólnak. A ballagók tarisznyájába is ezért kerül pogácsa.

Ez a szokásunk azért nem sokat változott az idők óta, hiszen ha hosszú útra, kirándulásra, piknikre indulunk, sokszor még ma is pogácsát viszünk magunkkal, de a vendégvárásoknak is nélkülözhetetlen kelléke.

Ezúttal viszont nem a hagyományos sós sütemény elkészítéséhez ajánlunk recepteket (a korábban közzétett medvehagymás és metélőhagymás pogácsa receptünket megtalálják rovatunkban), a liszt helyett most a hal, a burgonya és a spárga alkotja majd főként „süteményünket”. A végeredmény finom, ropogós, könnyű pogácsák lesznek, ami eredeti változatához hasonlóan vendégvárásra, kirándulásokra, gyerekeknek uzsonnára kiváló alternatíva lehet.

Halpogácsa

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók kb. 10 db-hoz:

50 dkg burgonya

60 dkg bármilyen fehér húsú, teljesen szálkamentes halfilé

Részletek>>>

2012-05-29

www.hazipatika.com