Peynirli poğaça, más néven fehérsajttal-petrezselyemmel töltött pogácsa

Hozzávalók:
Tésztához:
2 tojás (egy tojássárgával majd a tetejét kenjük meg)
1 pohár teavaj vagy margarin (mércének használjunk egy török teás poharat, vagy ha nincs, egy nagyobb kávéscsészét)
1 pohár napraforgó olaj
1 pohár natúr joghurt
1 csomag sütőpor

liszt (amennyit felvesz a tészta)

Töltelékhez:ppohaca

250-300g fehér sajt

friss, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a tojásokat (az 1 tojássárgát kivéve), a teavajat, az olajat, a joghurtot és egy csipetnyi sót. Egy másik tálban elkeverjük a sütőport a liszttel. A két tál tartalmát összeöntve tésztát gyúrjuk, jól átdolgozzuk. A tésztából dió nagyságú darabokat csípünk le, majd csészealj nagyságára nyújtjuk a kis darabokat. Az apróra vágott petrezselymet összekeverjük a fehér sajttal, és a a sajt-petrezselyem elegyből a csészealj méretű tészták közepére teszünk. Ne túl sokat mert akkor szétsül a pogácsánk. Félhold alakban zárjuk le a tésztákat, vagyis félbehajtjuk, kicsit összenyomkodjuk, hogy összetapadjon a tészta és ne sülhessen ki belőle a töltelék.

A pogácsákat tepsire tesszük köztük 1-1 centimétert szabadon hagyva, mert sütés közben megnőnek. A tetejét megkenjük kevés olajjal összekevert tojássárgájával. Szórhatunk a tetejére egy kevés szezámmagot is.

190 fokra előmelegített sütőben pirosodásig sütjük. Reggelihez vagy uzsonnára ajánlom teával együtt.

Töltelékhez használhatunk krumplit vagy darált húsos összetevőket is.

Afiyet Olsun!

(Kép forrása: http://www.kadinlarportali.com/wp-content/uploads/2009/09/ppohaca.jpg)

2013-02-28

Nushe