A sütemény Şanlıurfából származik. Sótlan sajttal (dil peyniri, Hatay peynir) töltik, ami helyettesíthető krémsajttal (labne peyniri) és/vagy a ricottához, illetve a mi túrónkhoz leginkább hasonlító, apró szemcsés sajttal (lor peyniri). Nálunk mascarpone és túró keveréke lehet a megoldás. Elkészítési módja ugyanaz, mint a baklaváé.
24 lap vékony yufkatészta (réteslap is megfelel, én azzal készítettem)
30 dkg margarin
50 dkg sajt (mascarpone, túró, vagy a fent említettek bármilyen kombinációja)
A sziruphoz:
2 pohár kristálycukor
2 pohár víz
pár csepp citromlé
A díszítéshez:
őrölt pisztácia (mogyoró is jó)
Először elkészítjük a szirupot. Feltesszük a vizet a cukorral forrni, majd forrás után még kb. 10 percig gyöngyöztetjük. Hozzáadjuk a citromlevet, és hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk fel a margarint, melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Kenjünk ki egy tepsit az olvasztott margarinnal. Tegyünk bele egy yufkát (vagy réteslapot), majd ezt is kenjük le margarinnal. Ismételjük addig, míg a 8. tésztalaphoz érünk. Ekkor morzsoljuk rá a sajt felét. Következik ismét 8 tésztalap, közte margarinos kenéssel. A sajt másik felével beborítjuk a 16. yufkát (réteslapot) is. Az utolsó 8 tésztalapot szintén rétegenként margarinnal megkenve helyezzük rá. A legtetejére is kerüljön a zsiradékból. Még sütés előtt, a tepsiben szeleteljük fel tetszés szerint a süteményt. Kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. A forró süteményt locsoljuk meg a hideg sziruppal, majd a tetejét hintsük meg őrölt pisztáciával (mogyoróval).
Szegedi Ági / Türkinfo