Pap Norbert: Turbek

Elkészült a turbéki kutatásunk monografikus összegzése (Szigetvár könyvek 2.)! Bemutató szeptemberben, ahol és amikor az új filmünk is levetítésre kerül, címe az „Élet a türbe árnyékában” (rendezte Borsody István). A könyv a jövő héten megy nyomdába.
Szulejmán szultán 1566. szeptember 7-én halt meg. Halála helyén később egy türbe, valamint egy sírkomplexum és a zarándokokat kiszolgáló polgári település (kaszaba) épült. A helyet a 17. század végén Turbék néven emlegették. A kutatócsoportunk 2012 végén szerveződött meg, azóta vizsgáljuk a település történetét. Az elmúlt évek kutatási eredményeit egy vaskos monográfiában adjuk közre, melynek a címe „Turbék. Szulejmán szultán zarándokvárosa”. 594 oldal terjedelem, számtalan színes kép és ábra. A címlap valahogy így fog kinézni, ahogy az alábbiakban látható, picit még lehet, hogy javítunk rajta. Miről lehet majd olvasni? Meglepetések is lesznek benne. Spoilerezek kicsit:

– „A sejk álma”… mikor halt meg a szultán és Zrínyi? hogyan halt meg a szultán? kik és miért építették a sírkomplexumot? hogyan nézett ki? hogyan pusztult el?;
– a kutatás folyamata – historiográfia (ki és mit tett hozzá a kutatáshoz?);
– az 1688-89-es blokád sáncai (hadszíntérkutatás);
– a türbe pusztulásának dokumentumai (forrásközlés);
– Ali Dede, az alapító sejk életművét bemutató tanulmány;
– Szulejmán halála török szemmel, török kollégáktól;
– a régészeti eredmények (épületek, kerámiák, éremleletek, stb);
– mi az az arsun?;
– mit ettek? Milyen növényeket termeltek, milyen állatokat tartottak a turbekiak?
– emlékezeti kérdések (mit gondolnak a szigetváriak Szulejmánról egy közvéleménykutatás alapján);
– a szobrok és a Barátság Park története;
– a szigetvári hadi táj képzőművészeti alkotások alapján;
– mit gondolt Kossuth Lajos Szulejmánról és Zrínyiről és mi volt a szerepe a szigetvári emlékezetben?;

Már az év elején elkészült a Szigetvár könyvek 1. is, ami Fodor Pál könyve a turbéki török forrásokról. A kötetet a pandémia miatt együtt mutatjuk be a második kötettel és a filmmel. Még nem tudjuk, hogy mi lesz a Szigetvár könyvek 3., de több ötletünk is van rá a sorozatszerkesztő társammal Fodor Pállal.

Köszönet a részvételért és a támogatásért: Hóvári János, Fodor Pál, Máté Kitanics, Erika Hancz, Péter Gyenizse, Júlia Papp, Pál Sümegi, Tugya Beata, Torma Andrea, Kovacs Gyöngyi, Polgár Balázs, Baltavári Tamás, Gergő Kovács, Szalai Gábor, Varga Máté, Pinar Öz, Meral Özdengiz Başak, Feridun Emecen, Zeynep Ertug, Abdullah Deveci, Glied Viktor, Zagyi Nándor és még sokan mások.

Forrás: facebook