Incirli et (fügés hús)

incirlietHozzávalók:

1kg bélszín
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1db piros paprika
1db zöld paprika
2 szál sárgarépa
7ek olívaolaj
15db aszalt füge
2ek liszt
1tk só
1 marék szemes bors
10db babérlevél
½ pohár hús alaplé
½ pohár vörösbor
1,5 pohár víz
5 ágacska friss kakukkfű
1ek paprikakrém

A sütőt 160°C-ra előmelegítjük. A bélszínt 5cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymákat kb. 5cm vastagon felkarikázzuk, majd kézzel gyűrűire szedjük. A kétféle paprikát 1cm-es csíkokra vágjuk, a sárgarépát felkockázzuk. Ezt az ételt feltétlenül öntöttvas edényben kell készíteni – egyrészt más fajtában más íze lesz az ételnek, másrészt be kell tennünk a sütőbe, vagyis bírnia kell a hőt.

Az olívaolajat beleöntjük az edénybe, amit körbeforgatunk, hogy az oldalára is kerüljön belőle. Ezután a tűzhelyre tesszük és beleszórjuk a bélszínkockákat. Mindegyik oldalukon megpirítjuk, kb. 2 percen keresztül. Ezután kiszedjük egy tálba, tetejét lefedjük.

Ugyanabban az edényben szintén kb. 2 percig pirítjuk a vöröshagyma karikákat, majd kitesszük egy tányérra. Ha kevés olaj maradt az edényben, hozzáadhatunk még egy evőkanállal. Beletesszük a paprikákat, sárgarépát és a fokhagymagerezdeket (egészben), 1-2 perc pirítás után ezt is kiszedjük.

Utolsó lépésként az összes hozzávalót visszatesszük az edénybe. Meghintjük 2ek liszttel, várunk kb. 5 percet, míg magába szívja a nedvességet, majd összekeverjük. Most következik a fűszerezés: 1 marék szemes borsot, 10db babérlevelet szórunk bele. Hozzáöntjük a vizet, alaplevet és a vörösbort (ennek híján 1-2ek vörösborecetet). Tegyünk bele még 1ek paprikakrémet, 1tk sót és 4-5 ágacska friss kakukkfüvet.

Az aszalt fügék végeit levágjuk, 2db-ot kettévágva a többivel együtt a húshoz adjuk, összekeverjük. Az edényt lefedjük és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 2 óra 15 percen keresztül mérsékelt tűzön sütjük-pároljuk.

Afiyet olsun!

(Forrás: refikanınmutfağı.com)

Fordította: Szegedi Ági

 

2014-05-13
Szegedi Ági /Turkinfó