Ötödével drágulhat a ruházkodás a megemelt importvámok miatt

Kép forrása: www.pxfuel.com

Komoly gondokkal küzd Európa harmadik textil- és ruhabeszállítója, Törökország. A nehézségek miatt akár ötödével is drágábbak lehetnek a ruházati termékek az Európai Unió boltjaiban.

Durván megemelkedtek a török ruhagyártók költségei, miután a kormány 30 és 100 százalék közé emelte a textilre kivetett importvámokat egy hete. Az államvezetés célja, hogy a helyi textilgyártókat támogassa az olcsó importtal szemben. Ennek vannak pozitív, ámde negatív hatásai is. Utóbbinak eshetnek áldozatul az európai fogyasztók is.

Habár az exportőrök kérhetnek kivételezést az importvámok megemelése alól, maga az eljárás költséges és időigényes, a gyakorlatban pedig alig nyújtana kézzelfogható előnyt az érintett vállalatoknak. A Reuters beszélt több, a ruházati szegmens tisztségviselőjével, akik szerint

a kormányzati intézkedés megfojtja a török gazdaságban jelentős szerepet betöltő ipart, amely nemcsak, hogy leépítésre kényszerülhet, de Banglades és Vietnám mögé szorulhat a világpiacon.

Török eredetű ruházati cikkeket ugyanis nemcsak a kínai, de márkaüzletekben is találhatunk. A H&M, a Mango, az Adidas, a Puma és a Zara is támaszkodik a kis-ázsiai ország termékeire. Seref Fayat, a török ruhaipari gyártók szövetségének elnöke szerint a divatmárkák legfeljebb ötödével emelhetik az áraikat úgy, hogy azzal még nem tántorítják el a vásárlókat.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu