1 egész kacsa (ha kevesebb húst használunk, arányosan csökkentsük a többi hozzávalót)
2 szál sárgarépa
szemes bors, só
1-2 ek. étolaj (vagy kacsazsír)
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
2 db zöld vagy sárga húsú paprika
2 db piros húsú paprika
1 dl tejszín
só, őrölt bors, kakukkfű
petrezselyem
A kacsát (lehet egészben, de fel is darabolhatjuk előtte) feltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Sót, szemes borsot adunk hozzá. Ha felforrt a víz, beledobjuk a sárgarépát is. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. A kacsát kivesszük a levesből, a levét átszűrjük.
Egy másik fazékban a finomra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük. A fokhagymát összezúzzuk. Először a lisztet adjuk a vöröshagymához, majd a zúzott fokhagymát is. Együtt pirítjuk pár percig, közben feldaraboljuk a paprikákat. A rántást felöntjük a leveslével, simára keverjük. Beletesszük a paprikát, a tejszínt és a fűszereket, majd addig főzzük, míg a paprika meg nem puhul.
Tálaláskor teszünk a húsból a tányérra, arra szedjük a levest. A tetejét meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo