Ördek çorbası (Kacsaleves törökösen) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

1 egész kacsa (ha kevesebb húst használunk, arányosan csökkentsük a többi hozzávalót)

2 szál sárgarépa

szemes bors, só

1-2 ek. étolaj (vagy kacsazsír)

1 nagy fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 ek. liszt

2 db zöld vagy sárga húsú paprika

2 db piros húsú paprika

1 dl tejszín

só, őrölt bors, kakukkfű

petrezselyem

A kacsát (lehet egészben, de fel is darabolhatjuk előtte) feltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Sót, szemes borsot adunk hozzá. Ha felforrt a víz, beledobjuk a sárgarépát is. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. A kacsát kivesszük a levesből, a levét átszűrjük.

Egy másik fazékban a finomra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük. A fokhagymát összezúzzuk. Először a lisztet adjuk a vöröshagymához, majd a zúzott fokhagymát is. Együtt pirítjuk pár percig, közben feldaraboljuk a paprikákat. A rántást felöntjük a leveslével, simára keverjük. Beletesszük a paprikát, a tejszínt és a fűszereket, majd addig főzzük, míg a paprika meg nem puhul.

Tálaláskor teszünk a húsból a tányérra, arra szedjük a levest. A tetejét meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo