Orbán Viktor török barátja építi Magyarország új ankarai nagykövetségét

Kép forrása: hu.wikipedia.org

A török sajtó szerint Adnan Polat 2023 közepére ígérte az új, 3 ezer négyzetméteres épület átadását. Szijjártó Péter külügyminiszter az új épületről beszámolt, Polat szerepéről nem.

„Kezdődik az új, 3000 négyzetméteres nagykövetségi épület építése Ankarában” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Facebookon.

Szijjártó képeket is osztott meg az épület alapozásáról, illetve törökországi útjáról. Ezek közül a magyar tárcavezető és török kollégája, Mevlüt Cavusoglu mellett feltűnik az Orbán családdal kiváló kapcsolatot ápoló, Magyarországon is rendkívül aktív török nagyvállalkozó, Adnan Polat.

Az eseményről a török külügyminisztérium a Twitteren osztott meg képeket, ezeken Polat már munkavédelmi sisakban látható a két miniszter mellett, illetve velük együtt nyomja az építkezést indító gombot.

A török sajtóban megjelent beszámoló szerint Adnan Polat mint a Polat Holding igazgatótanácsának elnöke fel is szólalt az eseményen, az épület átadását 2023 közepére ígérte.

Az építkezéssel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a külügyminisztériumnak, ha válaszolnak, közzétesszük.

A külügyminisztérium alatt működő HEPA Exportfejlesztési Ügynökség megbízásából Adnan Polat magyarországi érdekeltsége, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. (az ALX anyacége a Törökországban bejegyzett Polat Holding) kereskedelemfejlesztési és promóciós központot üzemeltet Törökországban és környezetében havi 77 millió forintért. E megbízásnak része 2020 óta a Türk Tanáccsal való kapcsolattartás.

Adnan Polatnak az ALX-en túl is jól megy Magyarországon. Ő az elnöke a Gül baba türbéje üzemeltetésére létrehozott alapítvány kuratóriumának. A türbe Polat saját bevallása szerint személyes, a szívéhez közel álló projekt, az biztos, hogy sokat lobbizott többszöri felújításáért és rekonstrukciójáért. A türbét meglátogatta Erdogan elnök, amikor 2019 novemberében Budapesten járt – össze is roppant miatta a fél város közlekedése.

Folytatás

Forrás: hvg.hu