Nyári Filmes Szabadegyetem – Elszáradt füvekről

Török-francia-német-svéd játékfilm, 197 perc, 2023 (12)

Vetítjük június 24-én (hétfőn) 17.20 kezdettel a Nyári Filmes Szabadegyetem keretében, melyre a belépőjegyek ára 1.300,- Ft egységesen.

A vetítés előtt Drabancz M. Róbert főiskolai docens tart bevezető előadást.

Nuri Bilge Ceylan legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.
Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014).

Szereplők:
Deniz Celiloglu (Samet)
Merve Dizdar (Nuray)
Musab Ekici (Kenan)
Ece Bagci (Sevim)
Erdem Senocak (Tolga)

Rendező: Nuri Bilge Ceylan

Forrás: facebook