Nincs elég kamion a magyar áru Törökországba szállításához

Kép forrása: ekol.com

Az Ekol kedvezménnyel csalogatna török kamionokat a magyar piacra, hogy utána magyar áruval feltöltve indíthassa vissza őket.

Több gazdasági együttható miatt megbillent az export és az import egyensúlya a magyar–török kereskedelemben – tájékoztatta partnereit a török hátterű logisztikai szolgáltató, az Ekol Kft.

Mint írja, ennek következtében jóval nehezebb fuvart találni azon magyar exportőrök számára, amelyek Törökországba szállítanak. Erre reagálva az Ekol a következő időszakban a Törökországból Magyarországba (illetve térségünkbe) irányuló fuvarozásokat kedvezményesen szervezi meg. Abban bízik, hogy a kedvezményes importfuvardíjak az importőröket vásárlásra ösztönzik, és ennek köszönhetően több kamiont tud beállítani a török–magyar forgalomba. Ezáltal az exportőrök számára is nő a kapacitás. A magyar–török fuvarozás piacvezetőjeként az Ekol továbbra is három lehetőséget kínál, a közúti mellett a vasúti és a hajós módozatot is.
Tavaly más okból csökkentett díjat az Ekol

Az elmúlt évben – a 2022-es piaci trendjeivel ellentétben – a kereslet erőteljesen esett a kínálathoz képest minden fuvarozási ágazatban. Emiatt csökkentek a fuvardíjak a közúti, a tengeri, a vasúti és a légi szállításban is. A szolgáltatók költségei azonban nem változtak, a kieső bevételt pedig a saját árrésükből kellett kompenzálniuk. Így a fuvarozás ismét „low margin” kategóriájú üzletággá vált a biztatóan alakuló 2022-es év után – tette közzé nemrég a társaság. „Mivel ez a szegmens a tevékenységünk legnagyobb részét teszi ki, a visszaesés és a fuvarpiaci díj csökkenése az Ekol eredményességére is jelentős hatással volt. A fuvardíjakat nem tudtuk emelni a magasabb költségeink ellenére sem, sőt, többször kedvezményeket voltunk kénytelenek adni a pályázatok során. Mivel a versenytársaink csökkentették a díjaikat, mi is csak alacsonyabb áron tudtunk versenyben maradni” – idézte a cég közleménye Kovács Ákost, az Ekol Kft. ügyvezetőjét. Ráadásul az év végére megérkezett a magyar és a német útdíj emelésének híre is, az emelést a cégek az idén igyekeznek beépíteni a szolgáltatási díjaikba.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu