Nemzeti parkok Törökországban – Kovada-tó Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma az İspartában lévő Kovada-tó Nemzeti Parkba teszünk virtuális sétát.

A nemzeti park İspartától keletre, Eğirdirtől délre helyezkedik el. Legkönnyebben az İsparta–Eğirdir–Konya autópályán közelíthető meg.

A természetvédelmi terület 6534 hektár, 1970-ben nyilvánították nemzeti parkká. 1992 óta pedig elsőfokú védett terület is.

A Kovada-tó a többi Torosz-hegységben található barlangos tavakhoz hasonló. Mélysége 6-7 méter, szélessége 9 km. A tóban édesvízi sügér, homár és ponty él.

Természetes növénytakarója a fenyő, a tölgy és a platán, de olajfák is nőnek itt. A növények közül vadrózsa és földi szeder terem itt. Az állatok nagy része védett, vadászni tilos őket. Az erdő fái között nyest, borz, medve, róka, mókus és mezei nyúl él.

A tó környéke a madármegfigyelők kedvelt úti célja. A vándormadarak fészekrakó helye. Vadlúd, vörös ásólúd, vadkacsa, kócsag és gém, valamint erdei szalonka is költi itt tojásait.

A környék a kirándulók, hegymászók és a kempingezők kedvelt helye.

Ugyan szálláshelyek nincsenek a nemzeti parkban, de kempingezni lehet.

Forrás: nationalparksofturkey.com

Kollár Kata – Türkinfo