Négy orosz hadihajót fordított vissza Törökország a Boszporuszon

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország arra kérte Oroszországot, hogy ne küldje át hajóit a Boszporuszon.

Oroszország letett arról a tervéről, hogy négy hadihajóját is a török vizeken keresztül küldje a Fekete-tengerre. Igaz, saját bevallásuk szerint ezt a döntést még azelőtt meghozták, hogy Ankara hétfőn lezárta volna a Boszporuszt és a Dardanellákat az ukrán invázió miatt.

A török külügyminiszter a Haberturk televíziónak azt nyilatkozta: Törökország arra kérte Oroszországot, hogy ne küldje át a hajóit a szorosokon. Erre a montreux-i egyezmény értelmében joga is van Törökországban.

Mevlüt Çavuşoğlusaid, török külügyminiszter szerint a hajók közül három nem is tartozik a Fekete-tengeri bázishoz. Elmondása alapján a török kérésre Oroszország elfogadóan reagált, közölték, nem fognak átkelni a hajók.

A Reuters a hét elején arról számolt be, hogy négy orosz hadihajó – két romboló, egy fregatt és egy titkosszolgálati hajó – várta Törökország döntését az átkelést illetően. Az Egyesült Államok nagyra értékelte Törökország szorosok lezárására irányuló lépését, Ukrajna ankarai nagykövete szintén háláját fejezte ki Törökországnak a paktum végrehajtásáért.

Forrás: privatbankar.hu