Múzeumból újra mecsetté akarják alakítani a Hagia Sophiát

A török Államtanács július 2-ára tervezett ülésén tárgyal annak lehetőségéről, hogy az isztambuli Hagia Sophia monumentális épületét újra megnyissa a muszlim vallásgyakorlás számára. Ezzel semmissé tennék a török kormány 1934-ben hozott döntését, melynek értelmében a Konstantinápoly 1453-as oszmán elfoglalása után mecsetként szolgáló egykori bizánci bazilikát egyszerű múzeummá alakították át.

Az Államtanács, a legfelsőbb közigazgatási bíróság határozata nagy horderejű hivatalos álláspontot képvisel majd, és egyben megmutathatja, hogy a török politikai vezetés egyes körei sikerrel gyakoroltak nyomást annak érdekében, hogy a Hagia Sophia újból megnyíljon a muszlim vallási kultusz előtt.

Az elmúlt napokban a török sajtó által kiszivárogtatott információk szerint maga az elnök, Recep Tayyip Erdoğan adott utasítást arra, hogy az épületegyüttes rendeltetésének megváltoztatását célzó eljárás elinduljon, azaz hogy a Hagia Sophia ismét a muszlim vallásgyakorlás színhelyévé váljon, ugyanakkor továbbra is fogadni tudja az oda látogató turisták tömegeit.

Folytatás >>>

Forrás: magyarkurir.hu