Mevlana életét bemutató sorozatot nézhetünk az interneten

Mi jut eszükbe az 1242-es évszámról? Minden magyarnak a tatárjárás és a mongolok. Ez a dátum szerepel a Mevlana életéról szóló sorozat első képkockáján. Ekkor Anatóliában is a mongolok jelentik a legnagyobb veszélyt az emberekre, ahogy Európa középső részén is ők voltak a félelmetes ellenség.

Ebben a korban élt Dzsalál ad-Dín Rúmi, a legnagyobb szúfi misztikus filozófus és költő (a Türkinfo cikkét ITT találhatják róla). Olvasóink közül sokan kedvelik költeményeit, a tőle idézett bölcsességeket, illetve többen már mauzóleumát is meglátogatták Konyában. Ezért azt gondoljuk, izgalmas lehet számukra a hír, hogy a TRT (török állami televízió) Mevlana életéről, munkásságáról sorozatot készített, melyet most kezdenek el vetíteni.

Forrés: TRT / tabii

Érdekesség, hogy a június 16-i tévés premier előtt az interneten már a teljes sorozat 10 epizódja megnézhető. A TRT létrehozott egy nemzetközi platformot, ahol alkotásaikat szerte a világban láthatják. A filmek nyelve török, ám felirat választható hozzá török (ez nyelvtanulóknak sokat segíthet), angol, spanyol, arab és urdu változatban.

A sorozat első epizódját megnéztem vagy inkább átfutottam. Ez alapján kritikát ugyan nem tudok megfogalmazni, de azt látom, hogy nem biztos, hogy én végignézem, mert az ízlésemhez képest igen lassú. Saját szememre vetem azonban: mit várhatok egy filozófust, gondolkodót, bölcset bemutató filmtől? Hová is rohanna?

Hozzátenném rögtön, hogy mindenkit arra biztatok, nézzen bele az epizódokba. A képi világa ugyanis lenyűgöző. A kopár – ám mégis csodás – anatóliai táj, a szeldzsuk építészet gyöngyszemei, a Mevlanát körülvevő misztikus világ tárul elénk.

A sorozatot a tabii.com oldalon, illetve a Youtube-csatornájukon kereshetik. A weboldalon be kell regisztrálni, de a a Youtube-oldalukon is minden megnézhető egyelőre. Az a hír járja, hogy a bevezetési időszak után már fizetős lesz az oldal, de most még szabadon böngészhetnek .

Ha más történelmi személyiségről is szívesen néznének valamit, ugyanitt találnak még sorozatot Mehmet Akif Ersoy életéről is, és arról, hogyan született meg Törökország himnusza.

Erdem Éva – Türkinfo