Márvány-tengeri régió – İznik

İznik Törökország nyugati felén, Bursa tartományban fekszik. Neve az ókori niceai zsinat, illetve kerámiája miatt ismert világszerte. Műemlékekben gazdag, csendes, hangulatos kisváros.

İznik városát i. e. 2500 körül alapították. Nagy Sándor halála után Antogoneia lett a neve az akkori uralkodója után. 325-ben és 787-ben tartották két híres zsinatát. Az előbbi volt az, amelyik gyakorlatilag kidolgozta a ma vallott alapvető keresztény hitnézeteket. A keresztes háborúkban többször is visszafoglalták, de 1331-ben végleg az Oszmán Birodalom részévé vált. A 17. században a kerámiakészítés egyik fellegvára volt.

İzniki csempe díszít sok középületet és mecsetet a világban. Ezek közé tartozik a berlini Şehitlik-mecset is.

A városközpontban, a körforgalom közelében áll az antik Aja Szófia templom romegyüttese. A közelében találjuk az oszmán-kori Cselebi-mecsetet. A városfalak több ponton épen maradtak, a városkapuk közül érdemes felkeresni a Lefke nevezetűt. Fajanszmúzeuma és a közeli Zöld mecset is fontos turisztikai célpont, akárcsak az izniki tópart, ahol még ma is áll az ókori amfiteátrum maradványa. 2014-ben egy 1500 éves bazilika romjaira bukkantak az İznik-tóban.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo