Kelet-anatóliai régió – Van

Van Törökország keleti részén található, a Van-tó keleti partján. Az első évezredben nagyváros volt, Tuspa néven az Urartu Birodalom fővárosaként működött i. e. 9-6. század között. Később az örmény Vaspurakan központja lett.

A régészeti feltárások során előkerült leletek azt mutatják, hogy a területen már i. e. 5000-ben éltek. A Van-tó partján lévő Tilkitepe mocsár az egyetlen bizonyíték Van ókori kultúrájára. A Van-tótól néhány kilométerre délre áll a Van erőd, mely az ókori település központja volt. Az itt talált kézirat az i. e. 8-7. századból való.

I. e. 331-ben Vant Nagy Sándor foglalta el, majd halála után a Szeleukida Birodalom része lett. Később, az i. e. 2. században örmény fennhatóság alá került. II. Tigranesz örmény király uralkodása idején fontos központ volt.

A szeldzsuk törökök 1071-ben foglalták el a várost a manzikerti csatában, az elkövetkező 20 évben, 1240-ig az Anatóliai Szeldzsuk Szultanátus része volt, melyet a mongolok igáztak le. A 14. században a Timurids, majd a Kara Koyunlu és az Ak Koyunlu Konföderációhoz tartozott.

A 15. század első felében a Van régió konfliktusok színhelye lett. Az Oszmán Birodalom és a szomszédos perzsa Szafavid Birodalom vezetői folyamatosan harcoltak egymással. 1555-ben, a háború végén az oszmánok ellenőrzése alá került, szandzsák lett, az Erzurum vilájet része, majd 1570-ben önálló vilájet lett.

Az 1900-as évek elején Vanban 7 örmény és 10 török iskola működött.

A 19. század második felében a politikai élet középpontjába került, mert közel volt a perzsa és az orosz határhoz és Moszulhoz is. Az Oszmán Birodalom bukása után az örmények vették át az irányítást felette.

A sèvres-i békeszerződésben az antant hatalmak eldöntötték, hogy a város az Örmény Köztársasághoz kerül. A Musztafa Kemal Atatürk által vezetett török forradalmárok nem fogadták el a szerződésben írtakat, és kitört a török függetlenségi háború.

A háború után Van városa elnéptelenedett és romokban hevert. Később újjáépítették, de az új települést néhány kilométerrel távolabb, a Van erődtől keletre hozták létre.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo