Nyaralás Törökországban csak személyivel?  – Egy család vakációját majdnem tönkretette a szállodai fogadtatás

Kép forrása: www.pikrepo.com

Nem minden törökországi szállodatulajdonos vette tudomásul az új törvényt, melynek értelmében elég a román személyi igazolvány, és nem kell útlevél a belépéshez Törökországba. Bár az országba be lehet lépni a személyi igazolvánnyal, a szállodába nem biztos, hogy sikerül.

Törökország a legnépszerűbb EU-n kívüli nyaralási célpont a romániaiak körében – derül ki a Visa Inc. 2024 elején készült közép- és kelet-európai jelentéséből. Ezek után nyilván lelkes fogadtatásra talált a Török Köztársaság Hivatalos Közlönyében 2024. május 21-én megjelent elnöki rendelet, amely szerint a román állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak be az országba.

E rendelet szerint a román állampolgárok 180 naponként 90 napot tartózkodhatnak Törökországban. Azonban nem minden törökországi szállodatulajdonos vette tudomásul az új törvényt. A törökországi idegenforgalomban uralkodó adminisztratív káosz nem kis kellemetlenséget okozott egy romániai családnak, számol be az adevarul.ro.

A szállodában az útlevelet kérték

„Most érkeztünk Törökországba, az Adalya Ocean Deluxe szállodába. Odaadtuk a személyi igazolványunkat, a hölgy pedig közölte velünk, hogy nem tudnak minket személyi igazolványok alapján becsekkolni, csak útlevelek alapján” – meséli Lavinia egy törökországi nyaralásokkal foglalkozó Facebook-csoportban. Hiába érvelt a család, hogy erre törvény van, és hogy a repülőtéren csak a személyi igazolványukkal beengedték őket, közömbösen közölték velük: „nem tudják beolvasni a személyi igazolványokat az adatbázisba”. Lavinia a Forum Turcia csoportban megkérdezte, hogy mások is tapasztaltak-e hasonló problémákat.

Az internetes fórumon ellentmondásos válaszokat kapott: egyesek szerint lehetséges csak személyi igazolvánnyal boldogulni, mások az útlevél használatát javasolják. „Ha megnézed az interneten a hozzászólásokat, megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a vámnál és/vagy a szállodában kell az útlevél, mások szerint nincs rá szükség. Én a magam részéről a törvény alapján arra hajlok, hogy nem kell felnőtteknek útlevél a vámnál, nemhogy a bejelentkezésnél. Úgy gondolom, hogy a török vámosok és a szállodai személyzet is ismeri a törvényt” – írta Ana, egy hozzászóló. Többen aggódva kérdezték: végül kell vagy sem útlevél a törökországi nyaraláshoz?

Hogyan ne kockáztassuk, hogy tönkremenjen a törökországi nyaralásunk

Folytatás

Forrás: maszol.ro