Máris veszélyben a racionális fordulat Törökországban

Kép forrása: www.pxfuel.com

Törökország várhatóan szerdán csökkenti gazdasági növekedési előrejelzését és növeli inflációs előrejelzését, ami teszteli az ortodoxabb és reálisabb politikai megközelítés irányába történő elmozdulást – írja a Reuters.

A törökországi gazdasági kilátásokat az előrejelzések szerint lassabb növekedés és növekvő infláció jellemzi majd. Mindez a hagyományos gazdaságpolitika felé történő elmozdulás után történhet, és egyben veszélyezteti is azt – írja a Reuters.

Erdogan magas rangú gazdasági tisztviselőkkel együtt új előrejelzéseket mutat be a növekedésre, az inflációra, a munkanélküliségre és más kulcsfontosságú mutatókra vonatkozóan egy éves középtávú programban.

Ez az esemény jelentős lépésnek tekinthető a júniusban megkezdett szélesebb körű politikai fordulatban. Májusi újraválasztását követően Erdogan új kabinetet és központi banki vezetőt nevezett ki, hogy agresszív kamatemeléseket hajtson végre, és kezdeményezze a hitel- és devizapiacok liberalizációját.

A változások bevezetése óta a török líra 25%-kal értékelődött le a dollárral szemben, az éves infláció pedig a múlt hónapban közel 59%-ra emelkedett. Az előrejelzések szerint a gazdaság az év vége felé – a jövő év márciusára tervezett országos önkormányzati választások előtt – lassulni fog, mivel a májusi választásokhoz kapcsolódó ösztönzés csökken, és ahogy a 8,5%-ról 25%-ra történő irányadó kamatemelés hatása kezd érvényesülni.

Folytatás

Forrás: www.portfoio.hu