Már Törökország is az orosz földgáz helyettesítésére készülhet

Kép forrása: www.pxfuel.com

Március 1 és 3. között Törökországban (Antalyában) került sor egy meglehetősen új, ugyanakkor mára elég jelentős diplomáciai platformra, az Antalyai Diplomáciai Fórumra, amelyen idén több mint húsz ország és nyolcvan nemzetközi szervezet vett részt.

A fórum amellett, hogy az oda érkezettek számára kiváló helyszín az országok közötti együttműködések fejlesztésére, Törökország szempontjából egy alkalmas platform arra, hogy megmutassa, hogy milyen közvetítői képességekkel rendelkezik a regionális politikai vagy gazdasági problémák megoldásában.

Az idei Antalyai Diplomáciai Fórum témája a Diplomácia felemelése a válságok közepette volt.

Az országok közötti diplomáciai kapcsolatok fontossága mellett a fórum témái között szerepeltek a globális kihívások helyzete, az éghajlatváltozás, a migráció, az iszlamofóbia, a kereskedelmi háborúk és a mesterséges intelligencia kérdései is.

2024. március 1-jén Türkmenisztán és Törökország két előzetes megállapodást írt alá, amelyek célja a földgázágazatban való együttműködés megerősítése.A megállapodások aláírására Recep Tayyip Erdogan török elnök és Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkmenisztán nemzeti vezetőjének, a türkmén Népi Gyűlés (Halk Maslahaty) elnöke, találkozóján került sor.

Erdogan török elnök és a türkmén Halk Maslahaty elnöke közötti találkozó során a felek megállapodnak abban, hogy minden szükséges erőfeszítést megtesznek a Türkmenisztánból Törökországba vezető földgáz szállítási útvonalak kialakítása érdekében, amely mind a török, mind pedig az európai fogyasztók igényeit képes lenne fedezni.

Folytatás

Forrás: novekedes.hu