Májusban búcsúzó és az új nyári török sorozatok

Május végéhez közeledünk, indul a sorozatok lezárásának időszaka.

Egy adott szezonra tervezett történet utolsó része általában a júniusi iskolazárás hetében kerül vetítésre. Az idei év kissé eltér a hagyományoktól, mert 2019. június 3-án már félnapos ünnep van, majd június 4–6. között a ramadán hónapot lezáró bayram (ünnep) napjai következnek. Mivel ezeken a napokon már általában elutaznak az emberek, és megkezdik nyári szabadságukat, így a sorozatok is előbbre hozták a szezonzárást május utolsó napjaira.

Sorban érkeznek a hírek a teleregények sorsáról szóló döntésekről. Kezdjük egy magyar nézők által is jól ismert filmmel: 2019. május 29-én szerda este kerül vetítésre a Diriliş Ertuğrul (Ertuğrul feltámadása) 150. befejező része. Rengeteg rajongója van a sorozatnak, évek óta nézettségi rekordokat döntöget, és 65 országban követik a történetet. Nézőinek azonban nem kell elszomorodni, ugyanis Diriliş Osman címen folytatják szeptembertől a szériát. Sőt, további jó hír rajongóinak: Burak Özçivit is a szereplők között lesz, már megkezdte kard, lovagló és fitnesz edzéseit.

Sokan követik Magyarországon az İstanbullu Gelin (Isztambuli menyasszony) történetét is, mely az első és a második évadban kiemelkedően sikeres volt, és több országba eladásra került. A harmadik évadban azonban meredeken zuhant a nézettsége, már csak 4% körüli, így már biztos, hogy május 31-én pénteken vetítik az utolsó epizódját. A széria tagadhatatlan sikert ért el, hiszen először 2017 márciusában láthatták a nézők, és több mint 80 részt ért meg.

Bár Magyarországon újonnan kezdi el vetíteni az RTL Klub a Çarpışma (Ütközés) című sorozatot, a Show Tv, és készítője az Ay Yapım sokkal nagyobb sikert várt tőle, ezért most májusban le is vetítik a zárórészt, így alig több mint 20 epizódot élt meg.

Felsorolásszerűen megemlítjük azokat a további teleregényeket, melyről már megérkezett a májusi zárásra vonatkozó döntés: Bizim Hikaye – A mi mesénk (2 évad, összesen 70 rész), Kızım – Lányom (indult 2018. szeptember 19.), Söz – Szó (indult 2017. április 3.), Gülperi Bir „Umut” Hikayesi – Gülperi, egy remény meséje (indult 2018. szeptember 14.), Jet Sosyete – Felső réteg (2018. február 18.), Nöbet – Ügyelet (indult 2019. március 3. – összesen 8 epizód).

Az RTL Klubon 2017 szeptembere óta futó, Törökországban először 2014. szeptemberben vetített Elif – A szeretet útján (Elif) immár 5. szezonját és 914. részét mutatta be. A hírek szerint a teleregény a 2019/2020-as szezonban is folytatódik.

A tavalyi évben indult, és az egyik legnagyobb sikert elért széria a Bir Zamanlar Çukurova (Egyszer régen Çukurova). A 70-es években játszódó, családi drámát feldolgozó teleregény stabilan 10-13 % körüli nézettségi szintet tart hétről-hétre, így természetesen a 2019/2020-as évadban is folytatják. A jelenleg futó szezon záróepizódját május 30-án csütörtökön vetítik.

A Hercai óriásit robbant a sorozatpiacon. Nemrégiben, 2019. március 15-én vette útját az ATV csatornán, és a 7. epizódja már 13,5%-os nézettséget ért el, mely kiemelkedően jó, és az összes sorozat között a második helyezést jelenti. A Mardinban felvett képek ezek szerint mindenkit elvarázsoltak, illetve külön érdekességet jelent a dialektus is, amit a szereplők beszélnek. Szinte minden karakter remekül hozza a rá osztott szerepet. Természetesen ilyen eredmények mellett a Hercai vissza fog térni ősztől a képernyőkre.

Szintén egyre emelkedik a nézettsége az amerikai This is us (Rólunk szól) című sorozat török verziójának. A Bir Aile Hikayesi (Egy családi történet) lassan indult be, de már egyre többen kedvelik, így megkapta a zöld zászlót a 2019/2020-as szezonban történő folytatáshoz.

Aki kimondottan török sorozat rajongó, az sem marad újabb történetek nélkül nyáronsem.

Van néhány széria, mely szünet nélkül folytatja a gyártást a nyári hónapokban is, például Erkenci Kuş (Korai madár). Két testvér, átlagos török családból érkező lányok története , akik bekerülnek a gazdag család által üzemeltetett médiacéghez. A lányok a két főnök fiú személyében találják meg életük párját. A komikus sorozat szerelmek, intrikák, anya, apa és lányai, testvérek közötti kapcsolatok, szomszédok és barátok meséje. A május 4-én vetített epizódban 4 teljesen új szereplő csatlakozott a szériához, akik a hírek szerint nyáron tovább folytatják a stábbal a munkát.

Ahogy minden évben, idén is indítanak új gyártású sorozatokat a nyári szezonban szinte minden csatornán. Ezek közül a kiemelkedően sikeres szériák az őszi szezonban is a képernyőn maradhatnak.

A június-júliusban induló, tervezett teleregényeket röviden mutatjuk be. Egyes produkciók esetén már túl vannak az előkészületeken, és kezdik a gyártást, míg másoknál még a szereplőválogatás folyik.

Fox TV: Her Yerde Sen (Mindenhol csak te) – Komédia két fiatalról, akik egy véletlen miatt ugyanazt a házat vásárolták meg. A beharangozóját már láthattuk, és igen vidám sorozatnak tűnik.

BLU TV: Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Egy ankarai nyomozó) – Már ismert széria, mely 2010-től 3 évig volt képernyőn. Most újabb kalandok várnak a nyomozó rajongóira.

ATV: Ali ve Sevda (Ali és Sevda) – Máris a sorozat sikerét jósolják . Ali – aki környezetében nagyon kedvelt fiatalember – legfontosabb célja, hogy megtalálja eltűnt testvérét. Egy éjszaka Sevda kénytelen a házában megszállni. Kettőjük történetét meséli el a teleregény.

Kanal D: Yüksek Topuklar (Magas sarkúban) – Három fiatal lány története.

Star TV: Annemi Beklerken (Anyámra várva) – Az Istanbullu gelin helyének betöltését várják a sorozattól, mely egy tiltott szerelem története. Zekeriya Elifoğlu könyvének megfilmesítése.

Kanal D: Leke (Folt) – Főszereplője Cem egy gazdag, sikeres üzletember, aki csak a munkájának él. A szerelemben nem hisz, a nőkkel nem foglalkozik. Míg nem kerül be életébe Yasemin, aki olyan nő, amilyennel eddig nem találkozott. Ez a produkció már el is kezdte menetelését, a 4. rész előzetesét is láthatták már a nézők. Máris sokat beszélnek a szereplőkről és a rendezőről, akinek például a Kiralık Aşk (Bérelt szerelem) nagy sikerű sorozatot is köszönhetjük. Egyes kritikák szerint az, hogy egy zaklatással indul (a leke – folt cím innen jöhetett), majd a zaklatást pénz fizetésével kívánja eltakarni a gazdag cég, és hamarosan a történet egy szerelembe fordul át, a török sorozatok valóságtól való távolságát jelképezi.

Show Tv: Patron (Főnök) – A mostanában igen sikeres Burak Deniz főszereplésével induló sorozat egy komédia.

Kanal D: Afili Aşk (Különleges szerelem) – A főszereplő Ayşe, különböző komikus kalandokba keveredik, miután elhatározza, hogy összeházasodik Keremmel.

Források: 1001dizi.net, haberport.com, diziler.com

Erdem Éva – Türkinfo