Magyar művészek karikatúrákat rajzoltak Izmirben

Április végén rendezték meg a 2. İzmiri Nemzetközi Portré Karikatúra Fesztivált, ahol 14 országból 26 rajzoló dolgozott együtt, közöttük méltán híres magyar művészek is: Zsoldos Péter és Tóth Antal (Tónió) Magyarországról, illetve Takács Krisztián Szlovákiából.

Cikkünket Zsoldos Péter beszámolója színesíti, az általa leírt élménybeszámolóból idézünk, hogy olvasónk is lássák, milyen jól érezték magukat a városban.

„Hétfőn este már együtt ünnepeltük a találkozást. Úgy tűnt, mindenki ismeri egymást, akit nem, azt a munkái alapján.”

Másnap kezdődött a fesztivál. A város több pontján állítottak fel a szervezők sátrakat, és minden szükséges eszközt biztosítottak a rajzolók számára. Délelőtt és délután is látogatók érkeztek hozzájuk, ők pedig csak rajzoltak, miközben a szervezők ellátták a művészeket minden szükséges felszereléssel és finomságokkal. A hoszteszeknek köszönhetően folyamatosan ültek le vendégek a karikaturisták rajztáblái mellé.

Délután meglátogatták az Alsancak Vasıf Çınar téren és a Konak Metro Galériában kiállított karikatúráiból összeállított kiállítást, mely egészen május 31-ig látogatható. Este sem állt meg a munka: a szálloda éttermében egymást rajzolták a kollégák.

„Hihetetlen látvány volt 14 ország 26 kiváló művészét egy sorban rajzolni látni és mindennek a részese lenni. Számomra is meglepetés volt, hogy engem kértek fel, hogy rajzoljam meg a város főpolgármester-helyettesének – Mustafa Özuslunak – karikatúráját.”

Harmadik napon már nagyobb „vásznat” választottak: a Kultúraparkban található színház épületének egyik hosszanti falát egy közös alapötlet alapján telefestették. Este a Történelmi Széngázgyár Kulturális Központban tartott díszvacsorán és díjátadón a díjakat Mustafa Özuslu adta át, és egyúttal átvette a róla készített karikatúrát is.

Munka után jöhetett a pihenés: másnap Epheszoszba és egy török faluba látogattak el.

„Csodálatos ízekkel, illatokkal és élményekkel, valamint remélhetőleg életre szóló barátságokkal gazdagon térhettünk mind haza.”

A fesztivál kurátora Menekse Çam – izmiri, többszörös nemzetközi díjas rajzoló – volt, a résztvevők sora: Cris Istrate, Lucy Hobrecht, Marion Stein és Silvia Radulova Németországból, Luisa Calvo az Egyesült Királyságból, Boris Mateev és Zlati Krumov Bulgáriából, Anthony Geoffroy, Bruno Tesse és Jean-Marc Borot Franciaországból, Niko Kemularia (KEMO) és Zaal Sulakauri Grúziából, Jill Hesketh Hollandiából, Ernesto Priego és Matias Tolsa Spanyolországból, Marzio Mariani Olaszországból, Ramunas Vaitkus Litvániából, Lukasz Szostak és Sergiusz Kaszkowski Lengyelországból, Iancu Avram Romániából, Oğuz Gürel, Birol Çün és Kemal Törökországból.

Képek forrása: Zsoldos Péter

Erdem Éva – Türkinfo