2025. augusztus 4.
Türkinfo Blog Oldal 58

Güllerim Soldu

Jön az Oszmán Birodalom 2.0: Turkesztánnak hívják majd

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az úgynevezett multipoláris világrendben Ankara teljesen új rendszert épít ki, Törökország központtal, ami épp elég hatalomnak szúrja a szemét; a Migrációkutat Intézet vezetőjével beszélgettünk.

Törökország úgy döntött, hogy a nemzeti történelemtantervében a Közép-Ázsiát ezentúl a Türkesztán kifejezéssel fogják jelölni. Ez a lépés rávilágít arra, hogy a Törökország egyre inkább saját perspektívája szerint értékeli át a térséget a folyamatban lévő geopolitikai változások közepette. A Turkesztán kifejezés a török népek által lakott földrajzi régióra utal, amely magában foglalja a mai Közép-Ázsia egy részét, beleértve Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt és a kínai Hszincsiang régiót is.

Arról, hogy mik a török külpolitika prioritásai és valóban egy „új Oszmán Birodalom” építésébe kezdett-e Ankara, Tárik Meszárral, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával beszélgettünk. A szakértő azzal kezdte, mostanában igen nagy figyelem hárul Közép-Ázsiára, és a térség a török külpolitikának is az egyik legfontosabb iránya.

Törökország kritikusai közül sokan azzal vádolják az ankarai kormányt, hogy az Oszmán Birodalom egyfajta rehabilitációja zajlik.

A török kormány ezt persze elutasítja, de legalábbis nyíltan nem szoktak róla beszélni, azonban „neo-oszmán” elmélet mindazonáltal létezik, és a török külpolitika is egyre inkább egy ilyen irányba tendál – mondta a szakértő. A török külpolitika ugyanis egyre inkább az arab világ felé, és az iszlám felé fordul. Tárik Meszár arra is felívta a figyelmet, hogy nemcsak Közép-Ázsia, hanem az egész iszlám világ fontos Ankara számára. Ugyan ez az alapgondolat nem Erdogan török elnöktől származik, de ő is előszeretettel folytatja ezt a politikát, ráadásul az utóbbi időben meghatározó személlyé vált az iszlám világon belül, és rengeteg, főként szunnita muszlim hallgat arra, amit a török elnök mond.

Folytatás

Forrás: mandiner.hu

Törökország visszakapja Septimius Severus római császár bronzfejét

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Bubonból származó egyedülálló régészeti leleteket illegálisan adták el gyűjtőknek

Visszakerül Törökországba Septimius Severus római császár bronzfeje – jelentette be a dán múzeum, amelynek gyűjteményében ötven évig őrizték.

Septimius Severus (145–211) fej nélküli szobra több évtized után került vissza két éve Törökországba egy amerikai magángyűjteményből, amely a New York-i Metropolitan Múzeumnak adta kölcsön.

Az ókori alkotással kapcsolatban már korábban felmerült, hogy a koppenhágai Glyptotek múzeum szoborgyűjteményében lévő szoborfej tartozhat hozzá. A fej 1970-ben került a múzeum gyűjteményébe anélkül, hogy a pontos származásáról bármilyen információval rendelkeztek volna.

A két darabot egy kiállítás alkalmából újraegyesítették, és egy török régész megvizsgálta őket. A régészeti elemzés nyomán a török nagykövetség tavaly májusban hivatalosan is kérte a fej visszaszolgáltatását.

Bár abban nem volt teljesen biztos, hogy a két darab összetartozik, a Glyptotek múzeum megállapította, hogy a bronz a történelmi Kis-Ázsiában lévő Bubonból származik, a mai Törökország földközi-tengeri partvidékéről.

Gertrud Hvidberg-Hansen, a Glyptotek igazgatója keddi közleményében felidézte, hogy a Bubonból származó egyedülálló régészeti leleteket illegálisan adták el gyűjtőknek és múzeumoknak szerte a világon, és azok közül több az Egyesült Államokban lévő gyűjteményekből került elő.

Az igazgató elmondta, hogy ezek alapján döntöttek úgy, hogy teljesítik a török kérést, és visszaszolgáltatják a bronzfejet.

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Esin Afşar – Yoh Yoh

Konferencia és ételkóstoló a Várban – beszámoló receptekkel

November 9-10-én a Budapesti Történeti Múzeum adott helyet a XII. Élet a török hódoltságban címet viselő konferenciának.

A rendezvény szervezője a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sport Egyesület volt. Az exkluzív helyszínen felkészült előadók színvonalas előadásai hangzottak el különféle témákban. Az egyesület elnöke, M. Pap Gergely korhű ruhában vezényelte le a rendezvényt.

A konferencia nyolc szekcióból állt, közülük négyet – Diplomácia és kultúra; Magyar élet a hódoltságban; Háborúk I.; Háborúk II. – szombaton hallgathattak végig a regisztrált érdeklődők, míg vasárnap a másik négy szekció: Viselet, tárgykultúra; Mindennapok; Szervezetek, települések és a Török-magyar kapcsolatok az újkorban előadásai hangzottak el.

A 2. nap Mindennapok szekciója végén helyet kapott a Türkinfo olvasói számára sem ismeretlen “Kóstoljuk végig Törökországot!” előadás-sorozatból a Márvány-tengeri régió, melynek kissé lerövidített változatát ételkóstoló követte.

A kóstoló során:

  • előételként mamzana,
  • főételként pideli köfte,
  • böreknek kaşnuka,
  • desszertnek pedig peynir helvası került a tányérokra.

Valószínűleg jól sikerülhettek a fogások, hiszen többen is érdeklődtek a receptek iránt, különösképp a desszertnél. Az ételosztásban ketten segítségünkre voltak az egyesületből, így bármilyen hosszú sor kígyózott is előttünk, viszonylag gyorsan sikerült mindenki kíváncsiságát és éhségét csillapítani.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a megtiszteltetést a Hungari Dzsebedzsi Egyesületnek, azon belül is Bruda Ildikónak és M. Pap Gergelynek!

És íme a receptek:

  1. Mamzana – saláta sült padlizsánnal, kápiával, paradicsommal – recept itt
  1. Pideli köfte – borjúvagdalt lepénykenyéren, paradicsomszósszal (4-5 személyre)

Hozzávalók:

1 db pide (török lepénykenyér) – recept itt

500 g darált borjúhús

2 db száraz zsemle

1 db tojás

2 fej vöröshagyma

4 g. fokhagyma

só, őrölt bors, őrölt római kömény, kakukkfű, pirospaprika (ízlés szerint köfte fűszerkeverék)

A paradicsomszószhoz:

4 ek. salça (sűrített paradicsom)

só, bors, granulált fokhagyma

2 ek. Étolaj

4 pohár víz

A tálaláshoz:

Fejenként 1-1 db paradicsom

Fejenként 1-1 db zöldpaprika (nem csípős)

Étolaj

Joghurt

Vaj

A vöröshagymát lereszeljük, a levét lecsepegtetjük, a fokhagymát összezúzzuk. A száraz zsemléket lereszeljük vagy ledaráljuk. A darált húst összegyúrjuk a hagymákkal, a tojással és a zsemlemorzsával. Sózzuk, fűszerezzük. Letakarva hűtőszekrényben pihentetjük.

A szószhoz kevés étolajon lepirítjuk a sűrített paradicsomot, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, fűszerezzük, összeforraljuk, pár percig főzzük.

A köftéket kerekre, laposra formázzuk. Zsiradék nélkül, közepes lángon mindkét oldalukat átsütjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot olajozott serpenyőben megsütjük.

Tálaláskor a tányér aljára felkockázott pidét teszünk, ezt meglocsoljuk paradicsomszósszal. Ráhelyezzük a köftéket, amit ismét paradicsomszósszal öntünk le, majd az egészet felforrósított vajjal is meglocsoljuk. Mellé teszünk egy sült paprikát és egy paradicsomot, valamint 1-2 ek. joghurtot.

  1. Kaşnuka – póréhagymás lepény

Hozzávalók:

3 db tojás

1 pohár olaj (a pohár 2 dl-es)

1 pohár joghurt

1/2 pohár tej

1 pohár liszt

1 pohár kukoricaliszt

1 cs. sütőpor

2 tk. só

1 tk. őrölt bors

1 tk. pirospaprika

2 db póréhagyma

2 db sárgarépa

3 db újhagyma

szezámmag

A póréhagymát és az újhagymát megpucoljuk, megmossuk, felkarikázzuk, a sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A tojásokat felverjük az étolajjal, a joghurttal és a tejjel, a liszteket pedig összekeverjük a fűszerekkel együtt. A száraz és a nedves hozzávalókat elegyítjük, majd beletesszük a hagymákat és a sárgarépát, alaposan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk szezámmaggal. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

  1. Peynir helvası – sajthalva

Hozzávalók:

1 kg lor peyniri (friss, sótlan, török túrósajt)

20 dkg vaj

2 db tojássárgája

1 pohár tej (opcionális)

1,5 pohár búzadara (a pohár 2 dl-es)

3 pohár cukor

1 cs. vaníliás cukor

Egy fazékba morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját. Elkezdjük melegíteni, a hő hatására a sajt levet enged (amennyiben mégsem, akkor jön bele a tej). Botmixerrel pürésíthetjük, jobb lesz az állaga. Apránként beleszórjuk a búzadarát, majd addig főzzük, míg a dara megpuhul. A masszába beleöntjük a cukrot és a vaníliás cukrot, ettől felhígul, amint a cukor megolvad benne.

A grízes masszát kivajazott tepsibe simítjuk. Tetején kicsit mélyebben bejelöljük a szeleteket, majd 200°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Akkor jó, ha kívül ropog, belül puha.

Afiyet olsun! – Szegedi Ágnes

Bahcelerde Zerdali

Sudár Balázs (HUN-REN BTK) és Papp Adrienn: A török Buda. Egy készülő kötet tanulságai

Kép forrása: facebook

Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet és Hun-Ren Bölcsészettudományi Kutatóközpont eseménye

Tóth Kálmán utca 4., Budapest, Hungary, 1097

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete szervezésében kerül sor Sudár Balázs (HUN-REN BTK) és Papp Adrienn (BTM): „A török Buda. Egy készülő kötet tanulságai” című előadására.

Időpont: 2024. november 26. (kedd) 11.00 óra

Helyszín: HUN-REN BTK Történettudományi Intézet, Tanácsterem. Budapest, IX. ker., Tóth Kálmán u. 4., B. épület, 5. emelet

Forrás: facebook

16,474FansLike
639FollowersFollow