Konferencia és ételkóstoló a Várban – beszámoló receptekkel

November 9-10-én a Budapesti Történeti Múzeum adott helyet a XII. Élet a török hódoltságban címet viselő konferenciának.

A rendezvény szervezője a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sport Egyesület volt. Az exkluzív helyszínen felkészült előadók színvonalas előadásai hangzottak el különféle témákban. Az egyesület elnöke, M. Pap Gergely korhű ruhában vezényelte le a rendezvényt.

A konferencia nyolc szekcióból állt, közülük négyet – Diplomácia és kultúra; Magyar élet a hódoltságban; Háborúk I.; Háborúk II. – szombaton hallgathattak végig a regisztrált érdeklődők, míg vasárnap a másik négy szekció: Viselet, tárgykultúra; Mindennapok; Szervezetek, települések és a Török-magyar kapcsolatok az újkorban előadásai hangzottak el.

A 2. nap Mindennapok szekciója végén helyet kapott a Türkinfo olvasói számára sem ismeretlen “Kóstoljuk végig Törökországot!” előadás-sorozatból a Márvány-tengeri régió, melynek kissé lerövidített változatát ételkóstoló követte.

A kóstoló során:

  • előételként mamzana,
  • főételként pideli köfte,
  • böreknek kaşnuka,
  • desszertnek pedig peynir helvası került a tányérokra.

Valószínűleg jól sikerülhettek a fogások, hiszen többen is érdeklődtek a receptek iránt, különösképp a desszertnél. Az ételosztásban ketten segítségünkre voltak az egyesületből, így bármilyen hosszú sor kígyózott is előttünk, viszonylag gyorsan sikerült mindenki kíváncsiságát és éhségét csillapítani.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a megtiszteltetést a Hungari Dzsebedzsi Egyesületnek, azon belül is Bruda Ildikónak és M. Pap Gergelynek!

És íme a receptek:

  1. Mamzana – saláta sült padlizsánnal, kápiával, paradicsommal – recept itt
  1. Pideli köfte – borjúvagdalt lepénykenyéren, paradicsomszósszal (4-5 személyre)

Hozzávalók:

1 db pide (török lepénykenyér) – recept itt

500 g darált borjúhús

2 db száraz zsemle

1 db tojás

2 fej vöröshagyma

4 g. fokhagyma

só, őrölt bors, őrölt római kömény, kakukkfű, pirospaprika (ízlés szerint köfte fűszerkeverék)

A paradicsomszószhoz:

4 ek. salça (sűrített paradicsom)

só, bors, granulált fokhagyma

2 ek. Étolaj

4 pohár víz

A tálaláshoz:

Fejenként 1-1 db paradicsom

Fejenként 1-1 db zöldpaprika (nem csípős)

Étolaj

Joghurt

Vaj

A vöröshagymát lereszeljük, a levét lecsepegtetjük, a fokhagymát összezúzzuk. A száraz zsemléket lereszeljük vagy ledaráljuk. A darált húst összegyúrjuk a hagymákkal, a tojással és a zsemlemorzsával. Sózzuk, fűszerezzük. Letakarva hűtőszekrényben pihentetjük.

A szószhoz kevés étolajon lepirítjuk a sűrített paradicsomot, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, fűszerezzük, összeforraljuk, pár percig főzzük.

A köftéket kerekre, laposra formázzuk. Zsiradék nélkül, közepes lángon mindkét oldalukat átsütjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot olajozott serpenyőben megsütjük.

Tálaláskor a tányér aljára felkockázott pidét teszünk, ezt meglocsoljuk paradicsomszósszal. Ráhelyezzük a köftéket, amit ismét paradicsomszósszal öntünk le, majd az egészet felforrósított vajjal is meglocsoljuk. Mellé teszünk egy sült paprikát és egy paradicsomot, valamint 1-2 ek. joghurtot.

  1. Kaşnuka – póréhagymás lepény

Hozzávalók:

3 db tojás

1 pohár olaj (a pohár 2 dl-es)

1 pohár joghurt

1/2 pohár tej

1 pohár liszt

1 pohár kukoricaliszt

1 cs. sütőpor

2 tk. só

1 tk. őrölt bors

1 tk. pirospaprika

2 db póréhagyma

2 db sárgarépa

3 db újhagyma

szezámmag

A póréhagymát és az újhagymát megpucoljuk, megmossuk, felkarikázzuk, a sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A tojásokat felverjük az étolajjal, a joghurttal és a tejjel, a liszteket pedig összekeverjük a fűszerekkel együtt. A száraz és a nedves hozzávalókat elegyítjük, majd beletesszük a hagymákat és a sárgarépát, alaposan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk szezámmaggal. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

  1. Peynir helvası – sajthalva

Hozzávalók:

1 kg lor peyniri (friss, sótlan, török túrósajt)

20 dkg vaj

2 db tojássárgája

1 pohár tej (opcionális)

1,5 pohár búzadara (a pohár 2 dl-es)

3 pohár cukor

1 cs. vaníliás cukor

Egy fazékba morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját. Elkezdjük melegíteni, a hő hatására a sajt levet enged (amennyiben mégsem, akkor jön bele a tej). Botmixerrel pürésíthetjük, jobb lesz az állaga. Apránként beleszórjuk a búzadarát, majd addig főzzük, míg a dara megpuhul. A masszába beleöntjük a cukrot és a vaníliás cukrot, ettől felhígul, amint a cukor megolvad benne.

A grízes masszát kivajazott tepsibe simítjuk. Tetején kicsit mélyebben bejelöljük a szeleteket, majd 200°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Akkor jó, ha kívül ropog, belül puha.

Afiyet olsun! – Szegedi Ágnes