Különleges tervekkel száll be a magyar magánklinikák közé az erős török szereplő

A magas ellátási színvonal, a komplex műtéti beavatkozások, valamint a versenyképes ár miatt is váltak vonzóvá Törökország legnagyobb kórházláncai, nemcsak a belföldi lakosság számára, hanem a nyugati pácienseknek is – tudtuk meg Meri Istirotitól, a Duna Medical Center üzemeltetését tavaly novemberben átvett Liv Hospital Group operatív koordinátorától.

Forrás Facebook

A Portfolio-nak adott exkluzív interjújában a magánegészségügyi csúcsvezető beszélt a török magánegészségügyi szektor fejlődéséről, a Liv Duna Medical fejlesztési terveiről és arról is, mi lepte meg leginkább a magyar piacon. Elárulta többek között azt is, hogy terveik szerint új, magas kockázatú ellátásokat is elérhetővé tesznek a magánkórházukban, mivel szakmai befektetőként képesek hosszú távon gondolkodni. Szerinte Kelet-Európában az egészségügy privatizációja még nem zárult le, a magánegészségügy térnyerése csak most kezdődik.

Induljunk onnan, hogy miért lehet érdekes egy török kórházláncnak a magyar piac. Egyáltalán hogyan alakult a török magánegészségügy fejlődése, hogy most nyugatabbra terjeszkedik?

Szakmai karrieremet az egészségügyben 1990-ben kezdtem, az azóta eltelt 34 év során főként menedzsment tevékenységet láttam el. Ezt azért is említem meg, mert ez volt az az időszak, amikor Törökországban növekedésnek indult a magánegészségügy. Akkoriban a török magánegészségügy nem nyújtott minden szolgáltatást, főleg a magas kockázatú esetekre nem volt megoldás a magánegészségügy, és nem volt elérhető minden diagnosztikai ellátás sem. Akkoriban volt szerencsém menedzserként végigkövetni egy professzionális magánklinika életét Isztambulban, amelyet egy amerikai tanácsadó cég támogatott, és ezen keresztül sokat tanultunk az egészségügyi menedzsmentről, közben elvégeztem egy MBA egészségügyi menedzsment kurzust. Ezt követően jöttek létre az első nagyobb kórházláncok az országba, és mára a legnagyobb ilyen hálózat részesei vagyunk.   

Mekkora ez a kórházhálózat, mit érdemes tudni róla?

Törökországban 29 kórházat működtet a tőzsdén jegyzett MLP Care társaság, amelyhez a Medical Park és a Liv márkák is tartoznak. Ezen belül a Liv hálózat 19 kórházat működtet, a Liv Duna Medical volt számomra a 19. kórháznyitás a sorban.

Forrás és a teljes cikk: portfolio.hu