Külföldön is népszerűek a kappadókiai kerámiák

A Törökország egyik kiemelkedő turisztikai régiójában, Kappadókiában (Aksaray Güzelyurt körzete) élő Metin Nalbantoǧlu és fia, Murat, fazekakat, kancsókat készítenek. A kézműves termékeiknek nagy keletje van mind Törökországban, mind külföldön, főként az USA-ban és az arab országokban.

Az 50 éves Metin 32 éven át lópatkolással és nyergeléssel foglalkozott, csak 7 évvel ezelőtt kezdett a fazekassággal megismerkedni, hogy új jövedelemforrásra tegyen szert, miután a korábbi munkája iránti érdeklődés csökkenni kezdett.

Metin és fia a történelmi Yüksek templom mellett nyitották meg műhelyüket, és jelenleg lábasokat, fazekakat, kancsókat és egyéb cserépedényeket készítenek. Az edényekhez vörös agyagot használnak, amit a környékről gyűjtenek be.

Havonta közel 7000 termék készül náluk, melyek nagy része Törökországon kívülre, Szaúd-Arábiába, Líbiába, Katarba, Iránba és Amerikába kerül.

Metin az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Güzelyurt körzet Kappadókia egyik legérintetlenebb helye, ahol a régió talaja nagyon értékes, agyagos talaj. Elődeik vizes korsókat és sajttároló edényéket készítettek és most ők is folytatják ezt a hagyományt.

Minden talaj más és más

Nalbantoǧlu a fazekas mesterség nehézségeiről is mesélt: „Télen kitermeljük a földből, kiszárítjuk, tavasszal összezúzzuk és ekkor kapjuk a megfelelő agyagot. Ezután két napig egy medencében tartjuk, majd feltekerjük és hagyjuk fermentálódni. Ezekután készen áll a használatra. A kerámiákhoz másfajta agyagot használunk mint például a kancsókhoz. Minden talaj más-más tulajdonságokkal rendelkezik és szerencsére Güzelyurtban mindenféle talaj van.

Termékeink Törökország számos nagyvárosába is eljutnak, így Mersinben, Adanában, Hatayban, Gaziantepben, Kahramanmaraşban, Vanban, Konyában és Ankarában is találkozhatnak vele a vásárolók.”

Murat pedig arról beszélt, hogy örül, hogy apjával dolgozhat. „Tőle tanultam mindent. Minden reggel korán kelünk és kezdjük is a munkát. Az én feladatom, hogy óvatosan összegyúrjam az agyagot a fermentáció után, így adom át apámnak. Nagyon szeretem ezt a munkát” – mondta.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo