Korom Alexandra: Találkozás Omar Faruk Tekbilekkel

omar-faruk-tekbilek
Forrás: Hangvető

„– Képzeld! Volt egy világzenei fesztivál Budapesten! – Mikor? – Október közepén, és eljött Omar Faruk Tekbilek is! – Nem mondod! És erről én miért nem tudtam? Te elmentél rá? – Én igen!” Így kezdődött a beszélgetésünk az egyik vájt fülű barátnőmmel, amikor a hétvégi programjainkról meséltünk egymásnak.

Bizony, részt vett a Budapest Ritmo fesztiválon a kortárs szúfi zene koronázatlan királya, Omar Faruk Tekbilek a Müpában. Teljesen véletlenül láttam meg a cikket, amely tartalmazta számomra a becses információt, hogy a személy, akinek zenéi mindennap szerepelnek a lejátszási listámon, és akinek a koncertjéről álmodni sem mertem volna, egy szombat estén ott ül velem szemben „premier plánban”, hat méterre. Életem egyik legnagyobb élménye volt a koncert.

Csodálatos, meditatív ney játéka megszüntette a teret és az időt, s mivel kitartásomnak és törtetésemnek köszönhetően a koncertterem első sorának közepén ülhettem, ez még jobban fokozta amúgy is euforikus állapotomat. A szúfi zenén túl „jammelt” a zenésztársaival, jazzes dallamokat kevert zurna játékkal. Életörömével és a zene, valamint a közönsége iránti tisztelettel betöltötte azt a termet, amelyben méltatlanul kevés néző foglalt helyet.

hangveto_mate_bori
Forrás: Hangvető

Omar Faruk Tekbilek 15 éves korában döntött úgy, hogy hivatásos zenész lesz, emellett az iszlám misztikus ágát, a szúfizmust is behatóan tanulmányozta. Testvérével Isztambulba költözött, akkor találkozott első mesterével, Ismet Sırallal, aki megtanította neki, hogyan kell a megérzésekre hallgatva zenélni. Elmélyedt az arabeszk, a török folklór és a nyugati zenei irányzatokban, illetve betekintést nyerhetett a mevlevi dervisek zárt világába, akikhez ugyan nem csatlakozott, mégis hatalmas benyomást gyakoroltak fiatalkori művészetére. A zenei fejlődésen túl személyiségének csiszolására is nagy hangsúlyt fektetett a Hatha jóga, a tajcsicsuan és a csikung gyakorlásával, melyek a mai napig élete részét képezik.

1971-ben 20 évesen indult el első turnéjára Amerikába, akkor még csak egy klasszikus török zenéket játszó zenekar tagjaként. Amerika nem csak a lehetőségek hazája lett számára, hanem az a hely, ahol későbbi feleségét megismerte. Bár eleinte zenészként nem alakultak jól a dolgai, egy szerencsés találkozásnak köszönhetően Brian Kean producerrel rá tudott lépni arra az útra, melyet a sors neki szánt. Karrierje azóta töretlen, számos zenei mogullal dolgozott együtt, többek között Ofra Hazával, Simon Shaheennel, Hossam Ramzyval, Mike Mainierivel, Peter Erskine-nel, Trilok Gurtuval, Jai Uttallal, Yasmin Levyvel, Tomatitóval, Enrique Morentével, Steve Shehannal.

Észak-Amerikától a Közel-Keleten és Európán át egészen Ausztráliáig tudhat magáénak rajongókat a kozmikus világzene sztárja, aki önmagát úgy jellemzi, mint a kreativitás, romantika, folklór és képzelet misztikus egységét…

…és valóban, látni és hallani őt élőben olyan volt, mint ahogyan ezt megfogalmazta….

Korom Alexandra – Türkinfo