Könyvajánló: Szerelem

Afzii47 írása

„Nagyon szerettem a regényt olvasni, főként tebrizi Semsz és az ő szerelemre vonatkozó szabályai, erős személyisége és Istenhez való hite miatt volt lenyűgöző az egész mű.”

A Szerelem című regényt a francia születésű török írónő, Elif Shafak, a törökországi szerzők és feministák egyik legelismertebb és legbátrabb szerzője írta. A Szerelem az egyik legjobb műve. A regény cselekménye két szálon fut. Az egyik a jelenben játszódik, és egy boldogtalan, házas, zsidó háziasszony, Ella történetét meséli el, aki Massachusetts államban, Northamptonban él. Ella egy könyvkiadónál dolgozik, és most kapott egy könyvet „A szerelem törvénye” címmel, amit Aziz Zahara írt.

A regény másik szála pedig ennek a könyvnek a története.  „A szerelem törvénye” a vándorló dervisről, a szúfi misztikus tebrizi Semszről szól, aki előre látja saját halálát, ezért tudja, hogy találnia kell egy társat, akinek tudását átadhatja. Ez az, ami miatt Szamarkandból Bagdadba utazik, ahol megismerkedik Dzsalál ad-Dín Rúmival, az akkori kor legnagyobb szúfi tanítójával. Semsz Konyába utazik, ahol Rúmi él, és megtudhatjuk, hogyan válnak barátokká, milyen drasztikus változásokon megy keresztül a tanító, és hogy az emberek mennyire megutálják Semszet és Rúmi családját is.

A másik történetben Ella megismerkedik „A szerelem törvénye” írójával, Aziz Zaharával egy e-mail váltás után. Az ezt követő levelezések arra ösztönzik Ellát, hogy feladja eddigi életét, otthagyja gyerekét és férjét egy olyan férfi miatt, akit csak levelekből ismer.

A regény különböző nézőpontokat váltogat, és bár „A szerelem törvénye” tényleg magával ragadó, az, ahogyan Ella szemszögéből láttatja az eseményeket, a regény gyenge pontja. Ez a szál több nézőpontból is elmeséli a történetet: láthatjuk Semsz, néha egy koldus, néha egy fanatikus vagy Rúmi, esetleg egy prostituált, de még Rúmi családjának szemszögéből is. Mindez jól bemutatja, mi történik valójában, Rúmi szerelmét Semsz iránt és a városiak, valamint Rúmi családjának gyűlöletét Semsz irányába. Azonban az Elláról szóló történet nem rendelkezik több perspektívával. Csak egy nézőpont van, Elláé. Ha Aziz vagy a gyermekei szemszögéből is látnánk a történéseket, az olvasó sokkal jobban megértené Ella helyzetét.

Nagyon szerettem a regényt olvasni, főként tebrizi Semsz és az ő szerelemre vonatkozó szabályai, erős személyisége és Istenhez való hite miatt, az egész lenyűgöző volt. Tudatlanként olvasva Semszről valóban felébredt bennem a késztetés, hogy megtaláljam Istent a legvalószínűtlenebb helyeken. A szerelem 40 szabálya, amelyről Semsz beszél, tényleg megváltoztatta az életem egy időre, és a kapcsolatokat is más szemszögből nézem és Istenre is máshogy tekintek. Másrészt fokozódott bennem a gyűlölet a képmutató, vallásos emberek irányába, akiknek semmi közük Istenhez vagy a szívünkben érzett szerelemhez. És ahhoz, hogy Rúmi költészetének rajongói legyünk, jó tudni, hogy hogyan lett ilyen jó költő, és ismerni kell az embert, aki tebrizi Semsz mögött állt.

Forrás: The Guardian

Kollár Kata – Türkinfo