Kıymalı yaprak sarması (Darált hússal töltött szőlőlevél) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

20 dkg szőlőlevél
30 dkg darált hús
2 fej vöröshagyma
1 pohár (2 dl-es) rizs
1/2 csokor petrezselyem
1 ek. sűrített paradicsom (domates salçası)
1 tk. paprikakrém (biber salçası)
1 tk. őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt római kömény
só, őrölt bors ízlés szerint
2-3 ek. sűrített paradicsom (használhatunk helyette 2 db paradicsomot lereszelve)
2 ek. olívaolaj
néhány szem bors, só
forró víz

Amennyiben friss szőlőlevelet használunk, sós vízben forraljuk 3-4 percig, ha viszont konzerv szőlőlevelet, meleg vízbe beáztatjuk, hogy sósságából veszítsen. A rizst megmossuk, szintén meleg vízbe áztatjuk kb. fél órára. A vöröshagymát apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A szőlőlevelekről levagdossuk a szárat.

A darált húst összekeverjük a hagymával, a leszűrt rizzsel, sűrített paradicsommal és paprikakrémmel. Sózzuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az aprított petrezselymet. Alaposan összegyúrjuk.


A szőlőlevelet magunk elé terítjük úgy, hogy a szélesebb vége legyen felénk. Beletöltünk kb. egy teáskanálnyit a töltelékből, először az alsó részét fel-, majd a két oldalát behajtjuk, végül az egészet feltekerjük (úgy, mint a töltött káposztát). A műveletet addig folytatjuk, míg a töltelék (vagy a szőlőlevél) el nem fogy.

A sűrített paradicsomot és az olívaolajat kb. fél liternyi forró vízzel elkeverjük, kissé megsózzuk. Ha marad ki szőlőlevél, vagy akad közte olyan, ami rongyosabb a kelleténél és nem tölthető, néhányat leterítünk egy fazék aljára. Ráhelyezzük szorosan egymás mellé, sorban a kis tekercseket. Legvégül leöntjük annyi paradicsomos szósszal, amennyi éppen ellepi. Dobhatunk bele pár szem borsot is.

Egy kistányért ráteszünk a tekercsek tetejére, hogy forrás közben ne bomoljanak ki, majd lefedjük a fazekat, és közepes lángon kb. 40 percig főzzük.

Melegen is, hidegen is tálalhatjuk. Fokhagymás joghurtszósszal kínáljuk.

 

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo