Kıymalı Ay Çöreği, azaz Töltött Holdacska – Nushe-

Hozzávalók:kiymali-ay-cö

750 g liszt
50 g élesztő ( por állagúból 1 csomag)
1 pohár meleg (nem forró) víz
3 db tojás
250 g teavaj vagy margarin
2 kk. só

Töltelékhez:

250 g darált birkahús (ízlés szerint lehet marha, csirke vagy bárány is)
500 g (kb. 5 szem közepes) krumpli
3 közepes fej vöröshagyma
fél csokor petrezselyem
1 ek. olaj vagy vaj
só és feketebors

Elkészítés:

A liszt közepébe egy mélyedést vájunk, abba öntjük a meleg vizet, az élesztőt, egy pici cukrot, majd összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 tojást, egy kis sót és tovább gyúrjuk. Ha kész, letakarva 25-30 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a krumplikat és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, amit egy kevés olajon megpirítottunk. A húst sóval, feketeborssal és az összeaprózott petrezselyemmel fűszerezzük. Ezután a tölteléket alaposan összekeverjük a reszelt krumplival.

Ha a tészta megkelt, átdolgozzuk még egyszer, majd öt egyforma részre osztjuk. Mind az öt részt kinyújtjuk kb. 3mm vastagságúra (kör alakúra). A tésztákból hat egyforma háromszöget vágunk. Vegyünk egy háromszöget. A szélesebb végére tegyünk az elkészített töltelékből és tekerjük fel mint egy szivart, majd hajtsuk meg, hogy félhold alakúak legyenek. Ha kész, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és kelni hagyjuk további 20 percig. Tojássárgával (érdemes egy nagyon kevés vizet is hozzákeverni a sárgájához, puhítja a tésztát) megkenjük a kis holdacskák tetejét. Ízlés szerint meghintjük a tetejét szezámmaggal. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük és kihűlés után tálaljuk.

Afiyet Olsun!

2013-06-08
Nushe/turkinfo