Kínzókamrákat találtak az ókori Bithünia korából

hurA Törökország északnyugati részén található Bursa tartományban folyó ásatások során 2300 éves, kínzások és kivégzések helyszínéül szolgáló börtönöket tártak fel török régészek.

A börtönhelyiségek a Bithünia Királyság idejéből származnak. Az ókori terület szuverenitása időszámításunk előtt 297-től 74-ig tartott, a királyság lakosai görögök és trákok voltak. A Kis-Ázsia északnyugati részén található egykori államalakulat korábban perzsa fennhatóság alatt állt, majd a Római Birodalom szervezett provinciát a területen.

İbrahim Yılmaz török régész elárulta, hogy a 3400 méter hosszú városfal nagy részét feltárták, s a település Alacahırka nevű negyedében 2300 éves börtönökre bukkantak. Ezekben kínzókamrák működtek, amelyeket a föld alatti folyosók a tornyokkal kötötték össze. Az ókori királyság nem bánt kesztyűs kézzel az elítéltekkel, a süket-néma hóhérok a foglyok levágott fejeit kútba dobták, a testrészeket pedig a családtagoknak adták, de olyan szóbeszéd is elterjedt, hogy a tetemeket csak pénz ellenében szolgáltatták vissza – magyarázta Yılmaz.

Részletek

2014-01-22