Kıbrıs tatlısı (Ciprusi desszert) – Szegedi Ági

Hozzávalók: (2 dl-es pohárral mérve)

½ pohár cukor
3 db tojás
½ pohár étolaj
1 pohár kókuszreszelék
1 pohár őrölt mogyoró
1 pohár zsemlemorzsa
1 cs. vaníliáscukor
1 cs. sütőpor

A sziruphoz:

1,5 pohár cukor
2 pohár víz
1 cs. vaníliáscukor

A krémhez:

1 l tej
½ pohár cukor
1 pohár kókuszreszelék
1 pohár étkezési keményítő
2 cs. vaníliáscukor

Tetejére: kókuszreszelék

Először elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral felforraljuk, majd a forrástól számított 10 perc múlva hozzáadjuk a vaníliáscukrot, elkeverjük, és elzárjuk a tűzhelyet. Félretesszük hűlni.

Egy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliáscukorral. Amikor már kellőképpen habos, apránként hozzáadjuk az étolajat, azzal is tovább verjük. Beleöntjük a mogyorót és a kókuszreszeléket, alaposan elkeverjük. A legvégén beleforgatjuk a sütőporral elkevert zsemlemorzsát.

A süteményt kikent tepsibe öntjük, 150°-on sütjük, tűpróbáig. Amikor már nem ragad a tűre a tészta, elzárhatjuk a sütőt. Még forrón ráöntjük a hideg szirupot, hagyjuk, hogy teljesen beszívja.

Ez alatt elkészítjük a krémet. Összevegyítjük a keményítőt, a cukrot, a vaníliáscukrot és a kókuszreszeléket, majd – a tejet apránként adagolva hozzá – csomómentesre keverjük. Közepes lángon sűrűsödésig főzzük. A krémet is kihűtjük, végül habverővel pár perc alatt simára keverjük.

A krémet egyenletesen elsimítjuk a sütemény tetején. Éles késsel felkockázzuk, tetejét tetszőlegesen díszítjük, majd tálcára rendezzük.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo