Ki megy télen Antalyába?

Ön is nyaralt már Antalyában, amikor tűz a nap és tele vannak a hotelek turistákkal? Ön is járt már Antalyában ősszel, amikor a forróság már nem akkora, de még mindig lehet fürdeni a tengerben és kellemes idő van a kiránduláshoz? Elgondolkodott már azon, hogy ki lakik ebben a tömérdek óriási hotelben télen? Most elmondjuk!

forrás: trtspor.com.tr

Minden év januárja és márciusa között török és külföldi sportolók ezrei töltik meg a várost. Jellemzően focicsapatok érkeznek, de természetesen egyéb sportág képviselői is. A téli szezon kezdete előtt adott tájékoztatás szerint közel 3.000 csapatot várnak Antalyába. A turizmus fővárosaként ismert várost lassan úgy is ismerik: a sportolók paradicsoma, mert a klímája és a természeti adottságai mellett a vendéglátás terén is minden megvan ahhoz, hogy teljes mértékben kiszolgálja a sportolók igényeit.

A török Szuperliga és a külföldi csapatok sorban érkeznek a gyönyörű hotelekbe, és töltik itt rövidebb-hosszabb felkészülési idejüket.

Magyar csapatok is edzenek Törökországban. 2023 januárjában a török riviérán sportol: a Kecskemét, a Paks, a Debrecen és a Vasas Belekben, a Kisvárda Sidében, az Újpest Antalyában, a Mezőkövesd Larában.

Kép forrása: Újpest FC Facebook

A Debrecen még egy kisfilmet is közzétett, hogy a szurkolók lássák. a török riviérán is dolgozik a csapat. „Srdjan Blagojevic vezetőedző helyi idő szerint 10.30 és 18 órától vezényel edzést a Loki főhadiszállásához közeli edzőcentrumban.” – írják a videó alatt.

Antalya vezetése már sok éve felismerte ezt a lehetőséget, és a FIFA által előírt kritériumoknak megfelelő pályákat építettek. Jelenleg 178 ilyen pálya áll rendelkezésre – mondta az AA hírügynökség képviselőjének Recep Şamil Yaşacan, a Sport- és Turizmus Egyesület vezetője. Elmondta, hogy az idei szezon előtti felújítási és előkészületi munkálatok végére értek, és elkezdődött a külföldi csapatok regisztrációs és helyfoglalási időszaka. Foglalások érkeztek már Oroszországból, Ukrajnából, Romániából, Horvátországból, Szerbiából, Szlovéniából, Csehországból és Magyarországról.

A török csapatok pedig úgy járnak ide, mintha hazai pályára mennének, így ők még nem is jelentkeztek be, de bizonyára kitöltik a fennmaradó helyeket.

A sportturizmusnak köszönhetően Antalya minden hotele tele van december, január, február és március hónapokban, és ez dollármilliókat jelent bevételként. Az egyesület vezetője kiemelte, hogy az itt edző csapatok és sportolók az Antalyában készített fényképeiket megosztják a közösségi médiában, így azokat milliók látják világszerte, ami a hely ismertségét nagymértékben növeli. Ez pedig egy ajándékba kapott reklámlehetőség.

Melyik időszak is maradt ki? A tavasz! Elmondjuk Önöknek azt is, hogy a szállodák akkor sem üresek, mert alighogy hazamennek a sportolók, hogy otthon focizzanak a tavaszi szezonban, a hotelekbe megérkeznek a diákok, tudósok, orvosok és mindenki, aki szakmai konferenciát kíván tartani egy erre tökéletesen felkészült helyszínen.

Forrás: trtspor.com.tr, AA

Erdem Éva – Türkinfo