Kávézaccból olvashatjuk ki a jövőnket

A statisztikák szerint a felnőtt magyar lakosság 85 százaléka kávéfogyasztó, vagyis naponta legalább egy feketét iszik. Elsősorban élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, ám vannak, akik a jövőt is képesek megfejteni belőle. Jóslásra viszont csak a törökösen főzött kávé használható.

Azték gyökerek

A csésze aljára leülepedett italmaradványból, vagyis a zaccból az aztékok kezdtek jósolni, ám a 14–15. században virágkorát élő nép nem a kávét, hanem a számukra szent italnak számító kakaót használta erre a célra. A módszer innen jutott el Babilóniába, Indiába majd Európába. A kávéból jóslás a törökösen főzött kávé zaccából történik. Amint a török nép az elmúlt századokban Európába lépett, a meghódított területeken a szokásait is elterjesztette – így a kávéból jóslás az európai országokban is népszerű lett. A „foltok” értelmezéséhez, megfejtéséhez adottság, képzelőerő, tudás és gyakorlat is szükséges, hogy az alakzato­kat megértse, és logikus történetté alakítsa valaki. A sorsára kíváncsi alany részéről pedig elengedhetetlen a befogadókészség.

Fontos szabályok

Mint mindennek, ennek is vannak szabályai – bár a különböző eljárásokban ezek részleteiben lehet némi eltérés. A pontos olvasás érdekében fehér csészét és csészealjat célszerű használni. Annak a személynek, akinek a csészéjéből jósolnak, a csészét a jobb kezében kell tartania, amikor issza a kávét. Nem szabad felhörpinteni az italt, hanem lassan kortyolgatni kell, hogy a zacc a lehető legjobban le­ülepedjen a csésze alján. Közben arra a kérdésre, az élet azon területére kell gondolnia, amire kíváncsi. A kávét csak a kérdező ihatja meg, majd a csészében maradt zaccot a tányérra kell borítani. Amikor a maradék ital is kicsurgott, a csésze visszafordítása után jön a vizsgálat: a csészében keletkezett folt milyen formára, alakzatra, élőlényre, szimbólumra emlékeztet leginkább. A figurákat eleinte nehéz meglátni, de a fantázia segít. Az értelmezésnél mindig az a fontos, hogy mi jut az alany eszébe először az adott ábráról.

Folytatás

Forrás: www.borsonline.hu