A kapuska a törökök káposztás egytálétele. Készítik önmagában, rizzsel, darált hússal vagy kockákra vágott hússal is. Ezúttal a darált húsos változat következik.
Hozzávalók:
½ fej káposzta
40 dkg darált hús
4 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. sűrített paradicsom (domates salçası)
1 ek. paprikakrém (biber salçası)
Só, bors, őrölt római kömény, őrölt pirospaprika
A káposztát vékonyan felszeleteljük, félretesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd rádobjuk a vöröshagymát. Amikor megdinsztelődött, hozzáadjuk a fokhagymát, és egy-két perc múlva a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet is, mellyel további egy-két percig pirítjuk.
Beletesszük a húst, tovább pirítjuk. Ha levet eresztett, a saját levében pároljuk, közben sózzuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a káposztát, felengedjük vízzel, ha szükséges, utána sózzuk. Addig főzzük, míg a káposzta is megpuhul.
Tálaláskor adhatunk mellé citromot, illetve joghurtot.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo