Kakaolu ıslak kek (Kakaós áztatott sütemény) – Szegedi Ági

Ezt a süteményt készítik úgy is, hogy a nedves hozzávalókból valamennyit elkülönítenek, és azzal locsolják meg a megsült tésztát. Én kicsit szkeptikus vagyok a nyers tojás miatt, ezért a másik változatát mutatom be.

Hozzávalók:

4 db tojás
1 pohár (2 dl-es) kristálycukor
1 pohár tej
1 pohár olaj
1 pohár liszt
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
3 ek. kakaópor

A szószhoz:
¾ pohár kristálycukor
2 ek. kakaópor
½ pohár étolaj
1 pohár tej

Az egész tojásokat tálba ütjük, majd felverjük a cukorral és a vaníliáscukorral. Hozzáadjuk az étolajat és a tejet, ezzel verjük tovább. Külön tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. A száraz és a nedves hozzávalókat összevegyítjük, homogén masszát készítünk (kicsit híg lesz, de ne ijesszen meg minket, semmiképp se tegyünk hozzá még lisztet). Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180° C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

10 perccel azelőtt, hogy megsül a tészta, elkészítjük a szószt. A hozzávalókat egy lábasban simára keverjük, majd közepes lángon összefőzzük. A megsült süteményt deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, ezután visszatesszük a tepsibe. Felszeleteljük, és még melegen meglocsoljuk az öntettel. Amikor a sütemény beitta a szószt, tetszőlegesen díszíthetjük, végül tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo