Kadınbudu köfte (Asszonycomb fasírozott) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1415

0,5 kg darált hús (marha, borjú, bárány, vagy ezek bármilyen kombinációja)
1 török teás pohár (1 dl) rizs
2 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 db tojás
1 nagy csokor petrezselyem
Só, bors, őrölt római kömény, őrölt szegfűbors, menta, piros paprika (csípős is lehet)

A sütéshez:

2 db tojás
Zsemlemorzsa
Étolaj

A rizst sós vízben megfőzzük, majd félretesszük hűlni. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, az étolajon megdinszteljük. A hagymára rátesszük a darált hús egyik felét, ízlés szerint fűszerezzük, majd addig pirítjuk, míg a leve el nem párolog. Ezt is hűlni hagyjuk.

Egy tálba tesszük a darált hús másik felét. A petrezselymet finomra vágjuk, azt is hozzáadjuk. Ezután kerül bele a kihűlt hagymás hús és a rizs. Szükség szerint még egyszer fűszerezhetjük. Egy egész tojást ütünk bele, végül az egészet alaposan összegyúrjuk. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy a rizs felszívja a nedvességet, valamint az ízek összeérjenek.

itthoni 1417

Egy edényben feltesszük a sütéshez szánt étolajat melegedni. Ezalatt egy mélyebb tányérban, csipet sóval, felverünk két egész tojást. Egy másik tányérba zsemlemorzsát szórunk. A köfte alapanyagunkból ovális, tojás alakú gombócokat formázunk, melyeket tenyerünkkel kilapítunk. Egyenként a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk őket, végül forró olajban kisütjük. Salátával, tetszőleges körettel tálaljuk.

Afiyet olsun!

itthoni 1414

Szegedi Ági / Türkinfo