Kabak musakka (Tökmuszakka)

Hozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök 15 dkg hagyma 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré 10 dkg olaj vagy margarin 15 dkg darált marha- vagy birkahús egy-két csipet borsmenta egy csomó kapor egy teáskanál pirospaprika 2 dl víz vagy húslé só kabak musakka

A tököt meghámozzuk, kibelezzük, és másfél ujjnyi kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsiradékon az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, míg levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Ezzel öt percig főzzük, majd hozzáadjuk a tököt.

Ezután az edényt lefedve addig főzzük, míg a tök megüvegesedik. (Kb. 5 perc) Hozzáadjuk a pirospaprikát, megsózzuk, és szükség szerint kevés vizet öntünk alá. (Általában a tök elegendő levet szokott ereszteni.) rászórjuk a borsmentát és az edényt lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a tök megpuhul. (kb. 1 óra) Ha kész, apróra vágott kaporral meghintve tálaljuk. Afiyet olsun !

2011-09-25

Szőllősy Gábor