Jönnek a törökök? – Testvérvárosunk lehet az anatóliai Çorum városa

kalocsaA múlt heti testületi ülés egyik témája volt, hogy pertnervárosi ajánlat érkezett a fontos török ipari város és tartományszékhely Çorum részéről.

Dr. Bálint József elmondta, a török konzul jelezte az igényt, aki előzőleg fölkereste és tanulmányozta Kalocsát, és városunkat már a folklórfesztiválokon való török részvétel kapcsán is megismerte.

A partnerkapcsolat a kultúra, a gazdaság, a két városba irányuló turizmus, a tudomány, az oktatás területén történő együttműködésre, diákcsere programok szervezésére teremtene lehetőséget.
A leendő török partner részéről igény merült föl a magyar felsőoktatás szolgáltatásainak igénybevételére. A török diákok a török állam finanszírozásával tanulhatnának itt, de elvárásuk, hogy mellé partnervárosi együttműködés társuljon. A török fél a Paks-2 beruházásban való részvétel iránt, illetve a Törökországban épülő atomerőmű szakembergárdájának itteni kiképzése iránt is érdeklődik.

A előterjesztő polgármester úgy vélte, ez a lehetőség elől nem szabad kitérni. Beépítette javaslatába a jogi bizottság azon javaslatát, hogy a szöveg ne csak a tárgyalások lefolytatására való fölhatalmazást, hanem az önkormányzatnak a testvérvárosi kapcsolat létesítésére irányuló szándéknyilatkozatát is tartalmazza, majd ezzel együtt szavazásra bocsátotta az indítványt, amely az összes képviselő szavazatát megkapta.
Így 12 igennel hatalmazták föl a polgármestert a pertnervárosi kapcsolatot megalapozó tárgyalások lefolytatására.

Részletek >>>

KaloHírek