Jöhet az Irak-Európa fejlesztési út Törökországon keresztül!

Kép forrása: www.pxfuel.com

Gigaprojekt indul, számunkra is komoly jelentősége lehet.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy komoly készülődés előzte meg Irakban Recep Tayyip Erdogan hétfői látogatását: a török elnök ugyanis 2014-es hivatalba lépése óta először utazik az arab országba, Irakban legutóbb 2011-ben járt. Hozzáteszik: a két szomszédos ország kapcsolatai nem felhőtlenek, ám több ügyben elengedhetetlen Ankara és Bagdad együttműködése: az egyik a terrorizmus, a másik pedig egy olyan útvonal létrehozása, mellyel Irakot Európával kötnék össze Törökországon keresztül.

A Daily Sabah török napilap hangsúlyozta, a látogatásnak rendkívüli európai érdekei is vannak. A felek tárgyalni fognak egy 17 milliárd dolláros fejlesztési út létrehozásáról, mely Törökországon keresztül Irakot Európával kötné össze.

Kiindulópontja az arab ország egy kikötője lesz a Perzsa-öbölben, majd a török–iraki határon kapcsolódna rá a török úthálózatra.

Korábban Hakan Fidan török külügyminiszter ismertette, írják, hogy a teljes útvonalat mintegy 1200 kilométer hosszúra tervezték, és része egy autópálya-, valamint egy vasúti útvonal is.

Az iraki kikötő építési munkálatait már megkezdték, várhatóan 2025-re készülhet el. Arab portálok kiemelték, a tervek szerint a Közel-Kelet legnagyobb kikötőjét építik meg.

Forrás: mandiner.hu