Jelenleg is nyitva tartó törökfürdők, mindháromnagyon szép fürdő

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A fennmaradt ötből három törökfürdő jelenleg is üzemel és mindegyik jó választás lehet.

Arra azért érdemes figyelni, hogy a nyitvatartásuk kissé eltér a megszokottól.

A török hódoltság időszaka nem éppen a legvidámabb korszakai közé tartozott Magyarországnak. A 1540-es évektől kezdve kevés fejlesztés történt a megszállt területen, két kivétel azonban akadt: a törökök előszeretettel építettek mecseteket és fürdőket. A fürdők építésének alapvetően két célja volt. Egyrészt a muzulmánok itt hajthatták végre a vallásuk által előírt szertartásos mosakodást. Az állóvíz nem volt megfelelő számukra, folyó vagy csurgóvizet kellett használniuk, ehhez pedig a melegvizes források kiválóan megfeleltek. Másrészt ezek a fürdők abban az időszakban a társasági élet központjainak számítottak, délelőttönként a férfiak, délutánonként pedig a nők jártak ide kikapcsolódni.

Nincsenek teljesen megbízható adatok arról, hány fürdőt építettek a törökök az itt töltött 150 évük alatt. Egyes források szerint összesen 75 működött a megszállt területen, közülük nyolc Budán. Miután a török hódoltság véget ért, ezek a fürdőépületek kevés figyelmet kaptak, és gyakorlatilag kisebb csoda, hogy egyáltalán néhány megmaradt közülük. A Budán kívüli fürdők közül mindössze egy maradt fenn, míg a budaiak közül négy.

Budapesten a Király Gyógyfürdő, a Rác fürdő, a Rudas Gyógyfürdő és a Veli bej fürdő egykori törökfürdők utódainak tekinthetők. Jelenleg ezek közül csak a Rudas és a Veli bej működik. A fővároson kívül Egerben található az egyetlen megmaradt törökfürdő, amelyet Arnaut pasa építtetett 1610 és
1617 között.

A Király Gyógyfürdőt még 2020 tavaszán bezárták a pandémia első hulláma idején, és azóta sem nyitották újra. A fürdő állapota jelentősen leromlott, így alaposabb felújítás nélkül nem lehet újra megnyitni. A Király tervezett rekonstrukciójáról régebben már mutattak látványterveket, azonban jelenleg kérdéses, hogy ez mikorra valósulhat meg.

Folytatás

Forrás: termalonline.hu