Isztambul falfestményeiről híres kerülete: Yeldeğirmeni

Van az úgy, hogy egy remek kezdeményezés olyan alkotást hoz létre, mely örök változást hoz. Így történt ez Isztambul egyik kerületében, Yeldeğirmeniben is.

A kerület neve azt jelenti: szélmalom. I. Abul-Hamid szultán 1774-1789 között építtetett ide négy szélmalmot, hogy ellássák liszttel a lakosságot. Idővel ez a kerület élettel teli városrésszé vált. Úgy tartják, ez Isztambul első olyan kerülete, melybe emeletes lakóházak épültek.

forrás: edebifikir.com

Az épületek a falfestmények által lassan műalkotásokká alakultak. Mindez 2012-ben kezdődött, amikor először rendezték meg az Isztambuli Falfestmény Fesztivál (Mural İstanbul Street Art Festival). Valami elkezdődött, mely végeérhetetlen folyamatot indított el, és ezzel nyert mindenki: Isztambul, a kerület, az ott élők, az oda látogatók és nem utolsósorban a művészek. A fesztiválokon – melyet 2019 augusztusában nyolcadik alkalommal rendeznek meg – Kadiköy utcáit, üres házfalait közel 40, a világ minden tájáról érkező művész varázsolta múzeummá.

Yeldeğirmeni tömegközlekedési szempontból Isztambul egyik legszerencsésebb kerülete. Érkezhetünk komppal, busszal, minibusszal, vonattal. Mióta a Marmaray megépült, egy forgalmas átszállópont is került ide, így az Ayrılıkçeşmesi megállónál átszállhatunk a Kadıköy–Kartal metróra. Az utolsó 5 évben nagy változáson átmenő kerületben a dráguló bérleti díjak miatt a régi üzletek bezártak, és kávézók, egyéb vendéglátó intézmények nyíltak. Valószínűleg a régi malmok idejéből eredően feltűnően sok a pékség. Mindezek mellett számos történelmi épületet és kutat találhatunk. Így akár egy egész napot eltölthetünk itt nyílt színi múzeumi sétával és kávézgatással.

forrás: bikahvebikeyif.com

Kezdjük a látogatást az oszmán időkből származó Ayrılıkçeşmesi nevű kútnál. Nevének jelentése megmutatja korabeli jelentőségét is: az elválás kútja. A keletre induló utak kereszteződésében volt, illetve innen indultak a zarándokok Mekkába vezető útjukra. Bár a közelmúltban kissé felújították, mégsem olyan állapotban van, mint azt történelmi jelentősége alapján megérdemelné.

forrás: yolaciktimbikere.com

A kerület lakosságának színes összetételét mutatja, hogy minden nagy vallás követője megtalálhatja itt a saját hitének megfelelő épületet. A Rasimpaşa dzsámit különleges formája miatt is érdemes meglátogatni. Az Ayios Georgios ortodox templom kertjében található harangtorony harangját a híres samatyai Zilciyan mestere öntötte. A Hemdat İsrael zsinagóga az egykor nagyszámú zsidó lakosságot szolgálta. A Notre Dame du Rosaire nevű katolikus templomot felújításra szoruló állapotban vásárolta meg Kadiköy önkormányzata a korábbi tulajdonos francia paptól, és teljes felújítását követően iskolát nyitottak az épületben.

Az 1900-as évek elején épült lakóházak közül sok nagyon jó állapotban van az állagmegőrzési munkálatok miatt. A történetüket, építtetőjüket tekintve pontosan olyan vegyes képet láthatunk, mint a templomok esetében. Zsidók, örmények építtettek sokat, és török családok is, de kevesebbet. Az egyik legszebb a Süreya Demirciyan ház, mely egy gazdag örmény család tulajdonában volt. A tervezőt nem ismerjük, de azon sem csodálkoznék, ha magyar lenne, mert az épület nagyon emlékeztet néhány budapesti lakóházra.

A kerület népszerű az utazni vágyók, művészetkedvelők körében, így feltérképezték helyettünk a területet. Bloggerek, utazók osztják meg velünk élményeinket és információikat. Az általuk és az önkormányzat által készített térképek segítik barangolásunkat.

forrás: seyahatimgeldi.com
forrás: themagger.com

Ha nem tudunk személyesen eljutni Yeldeğirmenibe, de látni szeretnénk az utcákat, épületeket, falakat, melyek ebben a különleges kerületben találhatóak, íme egy videó, amelynek segítségével kicsit belekóstolhatunk a hangulatba.

Forrás: seyahatimgeldi.com

A cikkünkhöz felhasznált információk forrásai, illetve további fotók lelőhelyei: seyahatimgeldi.com, themagger.com, bayaiyi.com. Utcánként megadott lista a felkeresendő helyekről: yolaciktimbikere.com.

Erdem Éva – Türkinfo